Sunday, November 19, 2017

Brunei Rugi Besar

Madu tualang power! Click here

Ramai yg tak tahu, disebalik kemewahan & kemakmuran yg dikecapi rakyat Brunei sekarang ini, rupa-rupanya mereka sedang rugi besar.

Mereka rugi ya amat besar kerana tidak menyertai Persekutuan Tanah Melayu dulu.

Sekarang mereka cemburu ya amat terhadap kemudah2an yg dinikmati rakyat Msia seperti:

1. Kemudahan dalam bentuk Brunei bukan saja akan di kenakan cukai utk hasil minyak, malah 95% hasil minyak akan pergi ke Pusat. Tinggal 5% untuk Brunei. Kahkahkah!
2. Pendapatan rakyat Brunei mungkin akan sama dengan Sarawak iaitu RM30,000 berbanding dengan sekarang RM62,000 (USD 20,000), adil dan saksama.
3. Rakyat Brunei akan membeli minyak dengan harga yang lebih mahal dari sekarang iaitu RM1.90 seliter utk RON95 berbanding sekarang RM0.90 (B$0.36) Kahkahkah!
4. Rakyat Brunei yang hendak melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi akan terpaksa meminjam dari PTPTN dan dikenakan Riba. 

Kahkahkah!
Kahkahkah!
5. Sindrom ramai orang luar Brunei yang memegang jawatan tinggi dengan gaji mahal di sektor Minyak dan Gas akan berlaku tanpa ada apa-apa bunyi bantahan dari pemimpin tempatan Brunei. Rakyat Brunei akan di beri jawatan peringkat rendah dgn gaji yang rendah juga.
6. Harga kereta import akan mahal dan rakyat Brunei akan ramai yang terpaksa beli Proton dan Perodua.
7. Jalan antara bandar di Brunei akan menjadi jalan satu lorong untuk sehala yang berombak2 dan berlubang. Dan kebanyakan di tampal pelbagai kali hingga rupanya macam kek lapis Sarawak.

KAHKAHKAH! KAHKAHKAH!
KAHKAHKAH! 
https://suaramedia.org/patutlah-dulu-negara-brunei-tolak-tak-nak-masuk-malaysia-akhirnya-terbongkar-juga-sebab-sebabnya/