Tuesday, August 19, 2014

Tau Harga Sekilo Kondom?

Madu tualang power! Click here


Kalaulah ekonomi bumiputera itu agenda nasional, agenda penting atau mustahak sangat, kenapa segala benda yg berunsurkan tulang belakang ekonomi bumiputera semuanya berharga rendah dan amat menindaskan?

Tau harga getah?


RM1.90/kg. Seringgit sembilan kupang sekilo. Maknanya, untuk mendapat RM50-00 sehari, seorang penoreh  harus menghasilkan 25kg getah. 


Maknanya, kebun getah seluas lebih kurang 5 ekar. Maknanya, keluar selepas subuh balik pukul 1 tengahari.

Maknanya, habis keluar peluh jantan betina, badan lunyai baru sampai rumah.

Itu kalau cuaca elok. Kalau hujan tak boleh menoreh, susu getah akan meleleh merapu-rapu tak boleh ditakung. Kalau kemarau pulak, susu getah kurang.

Kalau menoreh di kebun orang lagi parah. Hasil dibahagi 2.

Hasil getah melimpah ruah, banggalah kononnya juara buat kondom. Tapi nak buat tayar untuk Protong Mahafiraun pun tak reti. Kah kah kah kah!!!

HAMNO sana. HAMNO sini. Harga getah untuk orang kampung RM1-90 sekilo.
Kisah Harun Muhammad, Seorang 'Pendengar Suara Ikan'

Madu tualang power! Click here

Dicedok dari malaymailonline

In this picture taken on June 8, 2014, a 68 year-old fish listener Harun Muhammad poses at his home after returning from fishing in Setiu lagoons. ― AFP pic

SETIU, 19 Ogos - Satu tangan berpaut kepada bibir perahu perahunya itu, Harun Muhammad submerges sendiri, mata dan telinga dalam air terbuka luas kerana dia "mendengar" untuk ikan bunyi yang berpunca dari kedalaman biru. 

Harun adalah salah satu terakhir Malaysia "pendengar ikan," dan dia dan anak perantisnya Zuraini dipercayai menjadi satu-satunya pengamal aktif seni tempatan misteri dan mati ini. 

"Apabila anda mendengar, ia adalah seperti melalui kaca mencari - anda boleh melihat ikan kembung, sardin," kata Harun, 68, yang telah memancing lagun Setiu di pantai timur luar bandar Malaysia seluruh hidupnya. 

"Bagi kami, kami hanya mencari Gelama (sejenis tukang cerewet). Tetapi di sekolah-sekolah Gelama, akan ada ikan yang lain. Gelama adalah raja ikan. "

Pendengar ikan yang lain telah meninggal dunia, bersara atau beralih kepada teknologi moden ikan pengesanan sebagai amalan tradisional ini telah berundur dalam menghadapi tangkapan semakin berkurangan dan membiak bunyi dasar laut. 

Kajian menunjukkan perairan Malaysia hilang 92 peratus sumber perikanan antara 1971-2007 akibat penangkapan ikan yang berlebihan. 

"Anda tidak boleh menyalin teknik kami. Anda perlu mendapatkan kemahiran dan mempelajari meletakkan perairan, "kata Harun. 

"The pemborong beritahu saya, 'jika anda pergi, tidak akan ada Gelama lebih'," yang dijual dengan harga berpatutan sehingga sepuluh kali ganda harga ikan sama saiz. 

Bunyi hanyir 

"Pak Harun", kerana beliau dikenali di dalam negara - "Pak" adalah gelaran Melayu serupa dengan "Pak Cik" - mendapati sukar untuk menggambarkan dengan tepat bagaimana ikan bunyi, tetapi mengibaratkan kepada batu-batu kecil yang jatuh ke dalam air. 

"Mereka mempunyai suara yang. Bunyi ini ikan ini, bunyi yang lain. Apabila seseorang yang baru, mereka tidak boleh memberitahu satu lagu ikan yang lain. "

Harun dan anak-anak kapal beliau sedozen boleh pergi hampir seminggu tanpa Gelama mendengar - yang mengundang keraguan mengenai keupayaan ikan mendengar yang dituntut. 

Tetapi pakar-pakar dalam sonifery (ikan bunyi) mengatakan kelasi telah lama mendengar bunyi ikan paus dan ikan melalui badan kapal bot. 

"Penyelam Scuba sering tidak mendengar apa-apa kerana mereka bernafas dan gelembung ekzos membuat bunyi begitu banyak. Penyelam Bagaimanapun percuma, atau menggunakan penyelam tenang semula breathers, boleh mendengar lebih baik, "kata yang berpangkalan di AS ekologi marin Rodney Rountree. 

Pendengar ikan Bekas menerangkan pelbagai teknik. Sesetengah mendakwa mereka dapat merasakan perubahan suhu air. 

Bagi Harun, ia adalah satu pengalaman yang pelbagai deria yang memerlukan mata terbuka luas. 

"Selepas beberapa ketika, ia seolah-olah anda boleh lihat. Walaupun ikan ini sangat jauh, anda boleh rasakan di dalam arah itu dan anda pergi ke sana. Hanya apabila anda mendapatkan dekat, anda boleh mendengar ikan dengan jelas, "katanya. 

Walaupun dia sukan perut gendut sedikit pada frame matahari gelap di bawah kepala putih berduri rambut, Harun masih riang gembira walaupun tahun beliau, cekap memanjat masuk dan keluar dari perahunya mencari bunyi ikan. 

Apabila dia titik-titik sebuah sekolah Gelama, anak-anak kapal beliau - yang telah digantung kembali dengan enjin off - motor ke hadapan, drop jaring mereka dan menyerang sisi bot mereka kepada hantu ikan ke dalam perangkap sirat. 

"Anda fikir ia hanya ikan bodoh tetapi mereka boleh melihat anda yang akan datang. Apabila mereka mendengar bunyi bot, yang dijalani. Seruan ikan atau menjerit dan kemudian rakan-rakan mereka berenang dari sini, "katanya. 

Mendengar sia-sia 

Pendaratan tangkapan yang kaya adalah mudah apabila stok yang banyak, kata Harun. 

Tetapi selepas dekad penangkapan ikan yang berlebihan, beliau kini "mendengar" sehingga beberapa kali dozen di bawah matahari khatulistiwa terik sebelum menangkap coretan lagu Gelama. 

Pemodenan, termasuk pengorekan pasir, akuakultur, kilang-kilang dan kapal pukat tunda nelayan telah mengubah tanah bencah Setiu, yang kaya tetapi mengancam ekosistem pantai berpusat pada 14 kilometer (9 batu) lagun lama sepanjang Laut China Selatan. 

Negeri Terengganu memohon untuk menjadikannya sebuah taman yang dilindungi. 

Tetapi tangkapan Harun semakin tidak menentu, dengan purata kira-kira AS $ 2,000 (RM6,305) seminggu kasar, meninggalkan sedikit yang ditinggalkan selepas semua anak-anak kapal dibayar, dan bahan api, penyelenggaraan, dan kos lain ditolak. 

"Setiap tahun, tangkapan telah dikurangkan. Tetapi saya tidak pandai apa-apa lagi, jadi saya masih perlu melakukan ini, "kata anak lelaki dan perantisnya Zuraini. 

Malaysia adalah di kalangan pengguna atas makanan laut di dunia. 

Penyelidik industri Antara Kerajaan Infofish mengatakan rakyat Malaysia makan purata 56.5 kilogram makanan laut setiap orang setiap tahun, walaupun lebih daripada Jepun. 

Purata global ialah 20 kg. 

Ketua WWF-Malaysia Dionysius Sharma berkata penangkapan ikan yang berlebihan mengancam untuk meninggalkan perairan Malaysia "yang luas dan tandus." 

Organisasi ini memberi amaran perairan Malaysia boleh kehabisan makanan laut oleh 2048. 

Walaupun kemungkinan panjang, Zuraini, 44, berkata, suatu hari nanti dia akan melatih salah satu daripada anak-anaknya sendiri. 

"Saya tidak mahu melihat amalan ini mati," katanya. - AFP 

Tengkorak Berjambul

Madu tualang power! Click here

Cikgu kerja sikit. Cikgu cuti banyak.
Anak-anak  cikgu pandai2 belaka.
Cikgu byk masa blh buat direct selling. Cikgu meniaga kerepek.
Cikgu dihormati.
Cikgu gaji besor.
Cikgu boleh balik awal, boleh makan tengahari di rumah.
Kah kah kah kah! Tengkorak korang lah.
Tengkorak korang lah yg berjambul.

Cikgu-cikgi sekarang dah macam kerani korang tak tau.
Kadang-kadang nak m@#$%^&kek pun tak sempat tau?
Kah kah kah!