Friday, July 26, 2013

Kisah Rasulullah Dan Limau Pemberian Wanita Kafir

Madu tualang power! Click here


Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya.Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum.

Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu.

Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya."

Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

Keluar Kangkang Shahrezat, Masuk Kangkang Jepun

Madu tualang power! Click here
Gambar ini telah muncul di Facebook aku hari ini.

Terlintas difikiran aku, puak-puak ini fikir dosa itu boleh main passing-passing ke? Kah kah kah kah!!!


Puak-puak ni, dari Mahafiraun hinggalah ke tukang bawak beg James Bond, kalau mengikutkan hukum, dah lama kudung tangan kiri kanan.

Kapur sana, songlap, kelepet sini, kambus kat Jepun.

Kelaaaaaaas!

Jepun dah kompom tak mahu rugi, putar sana, kelentong sini, copy paste lebih kurang, kemudian yg kena berak akhirnya orang Melayu.