Thursday, June 7, 2018

Batang Yang Rebah Ditenggek Orang

Madu tualang power! Click here



Sewaktu batang mencanak meninggi, banyaklah babi, badak, unggas, pemburu, petani, tumpang berteduh di pangkal.

Lebai yg baru balik dari surau dgn sampul tebal pun memang dah kompom singgah menggesel belakang berkurap di batang.

Kahkahkah!

Batang yg dah tumbang, apalah gunanya cuma menyusahkan menghalang orang lalu lalang.

Batang tumbang biasanya dikerat-kerat dan diletak melintang atas parit untuk yg nak berak datang bertenggek.

Kahkahkah!

8 comments:



  1. Sehari dua ini sebuk sekali penulis terkenal A.Kadir Jasin menulis diatas haknya dan juga hak kebebasan bersuara tentang jumlah dana yg diguna serta diperuntukkan kpd yg dipertuan Agung.

    Bgmn pula seandainya A.Kadir Jasin mampu menoleh kearah Tun Mahathir dan melihat sgl bentuk harta serta kemewahan yg tlh dimiliki oleh keluarga serta semua anak2nya SEKARANG? Bgmn pula dgn jumlah aset tanah2 saham2 syrikat2 banglo2 mewah jet? dan kenderaan2 berjenama elit yg mrk miliki SEKARANG?

    Rakyat yg perihatin sprt saya sgt bersetuju dgn data2 detail perbelanjaan sesiapa pun jua dinegara ini yg didpti sgt2 boros serta mencurigakan sekali.

    Tetapi sebagai penulis mashyur, spatutnya harus dan wajib melihat BIG-picture dgn ADIL, balance, terbuka serta menyeluruh.

    Bukankan Agung yg ada skrg ini serta sgl kos perbelanjaannya itu diselia dan didanai dibwh pentadbiran terdahulu swktu Najib mnjd PM dan mnjd menteri keewangannya?

    Elok juga A.Kadir Jasin kaji sgl2 dana detail kemewahan itu betul2 jitu tepat halus serta terperinci trhdp kedua2 belah pehak(yg dipertuan Agung dan Tun Mahathir), dan siapakah yg ddpti memiliki jumlah yg bnar2 bertimbun2 yg betul2 tepat serta terbukti lebih banyak SEKARANG!?

    Tolong, jgn mnjd jurubicara disebelah pehak, krn jasa dan laba yg pernah dan akan diperolehi dan dinikmati, tetapi jdlah sbnar2 jurubicara yg ADIL kpd kedua2 belah pehak terutamanya kpd sluruh rakyt Msia yg dahagakan CAHAYA yg bnar2 terang SEKARANG!

    Al-Quran ada menyebut, ""jgnlah kecenderungan kamu trhdp seseorg mnjdkan kamu tidak berlaku ADIL/zalim keatas dirimu sndiri.."


    ReplyDelete
    Replies
    1. elok juga...lepas tu kita jenguk pulak mcm mana lebai2 PAS boleh hidup mewah sampaikan senang2 boleh hadiah Q7 pada bini muda....

      Delete
  2. masa berkuasa sedondon peluk2 manja.

    bila jatuh, lobai haram nk pi melawat pun rakan yg sedang musibah.

    bomoh Mat Zain lebih baik dr lobai pas, ada juga melawat luar rumah najib.

    ReplyDelete
  3. Suruh komen baik, tp bahasa libang libu haram jadah. Cakap xserupa bikin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. woi mangkok! Pi la main jauh2... masuk mai sini buat apa....hang pi la blog lebai PAS baca tengok depa dok mencarut kat orang ke tidak....segala binatang dan haiwan dijadikan kiasan.... bodo punya lebai!

      Delete
  4. tapi anehnya para lebai porn tatap ketagih bercumbu dengan sebarang batang lunyai. sekalipun sudah jadi tandas parit terpalit najis2 kering mughallazah mahupun najis cirit yang masih panas2 meruap tatap di sondol2 serban mereka pada batang

    ReplyDelete
  5. Tu dinamakan taawun.kahkahkah..dengor bunyi arab sikit teruih paklebai2/pakcik makcik pelda sokong.. Ini utk kebaikan islam.kahkahkah

    ReplyDelete
  6. Kahkahkah...betul amat LL... Kadang kala dibuat andas untuk menajamkan kayu.. kalau tempat bertenggek melepaskan hajat kat parit tu kadangkala terkena jugak percikan baja tu...hhahaha

    ReplyDelete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.