Friday, March 9, 2018

Kisah 3 Menteri Besar Terengganu

Madu tualang power! Click here

Dulu jamang Derih Jusoh jadi MB Tganung die berehi buat sejid. Juruh MB ni. Suke ke sejid. Taman Tamadun Islam, Masjid Hadhari Jerteh, Masjid Kayu Seberang Jerteh, dan masjid besar bapok dalam Taman Ilmu. Walaupun TTI nampok dok terurus doh sekarang Alhamdulilah Masjid Kayu gah jadi mercu tanda di Besut sampai orang luor ramai mari nok tengok. Kelas mung Derih!

Lepas Derih dokleh jadi MB naik Ahmad Said. MB hok ni dok tahulah nape nye mari pe'el minat ke natang! Zoo Mini Mamang tu asal tempat orang joging petang-petang, ade natang kecik-kecik jah. Dang ke Mat Said naik taraf zoo mini nok buat zoo sungguh. Nung singe dari Afrika import wat mari boh. Bukan sekor, bukan due ekor! Aku sendiri dang bayor tiket 10 riyal masuk semate-mate nok tengok singe. Ade singe jantan, ade 2,3 ekor singe tine. Kaloh teruh Zoo Melaka!

Hari tu aku gi pulok Zoo Mini Mamang nok tengok. Kandang singe kosong naik rok doh. Dok tahu nye gi tohok mane singe. Bunyi ngaum kot dalam lubang ade jeriji tapi dok tahu natang ape dalam tu. Buleh jadi rimau sebab nampok ade lagi rimau due ekor. Putus angin nok tengok singe takdok last sekali aku gi lawan jebeh mulut dengan orang utan.

Pulau Burung Tasik Kenyir kijean Mat Said jugok. Bunying kabar sekor angsa putih yang ade dalam tu dulu rege die buleh beli sutir honda cup! Ape kelah buat taman kalau setakat nok bubuh itik serati. Jatuh stendek boh! Kalu kire semua natang dalam tu rege cecah due ratus ribu lebih jugoklah. 101 natang semenye. Lening angsa dok tahu hilang mane, burung serba serbi dalam tu ghaib terus.

Taman Burung jutaan riyal jadi taman terbiar. Natang hutan pun dok berani nok duduk dalam tu takut ade hantu. Yang ade lagi lening krikkk krikk gambar burung tampal kot tepi dinding. Hok mane berehi tengok gambar buleh gi lah. Kite jamin gambar takdok kaki nok lari. Duk ade lagi tu kalu takdok kera mari curi.

Paling pelik Mat Said ni sampai Antartika die gi jelajah. Dok jelas sampai sekarang niat sebenar die cari mende denuh. Nok kate gi soping, soping komplek mane ade. Air batu saje jah. Kite duk mikir-mikir kalu tengok kecenderungan die minat dengan natang boleh jadi die gi cari peguin! Nasib baik nye dok wat balik beruang kutub jah. Kalu tidak haru dok tahu nok letok mane.

Last sekali MB leninglah, Ahmad Razif. Dua orang sebelum ni kite ingat pelik doh. Naik die jadi koho pelik. Nye mari hobi berehi dengan majlis rasmi merasmi pulok doh. Heboh mase nok rasmi Pulau Bebas Cukai Kenyir. Aku sendiri pun tekejut ingat pulau tu siap doh. Rupenye gi bahang rasmi kemoh due tige butir atas darat. Bile cek tengok, Laa.. Pulau Bebas Cukai dok siap lagi rupenye. Harus terbengkalai doh. Heavy six six sungguh. Satu Malaysia kene lebong ke die.

Hari tu aku balik kampung heboh Ahmad Razif nok rasmi Taman Ilmu. Banner untuk royak majlis ni ikat di tiang lampu nung sampai bulatan Gong Batu die letok. Penuh dengan banner. Last sekali nye mari rasmi sutir asrama jah. Abis orang UMNO kena lebong ke pemimpin UMNO sendiri. Duk wase siap bekki sutir lagi asrama nye mari rasmi sekali lagi pulok. Bukan buleh kire dengan MB kite ning.

Terbaru bunying kabar tengah bulan tiga die nok mari rasmi sekali lagi dalam Taman Ilmu. Nok nanti tengok mende pulok die rasmi. Aku duk tengok dengan bilangan bangunan yang ade dalam Taman Ilmu tu, buleh jadi Ahmad Razif mari rasmi dua puluh kali lagi lepas ni. Minat die gitu doh kite nok kate guane lagi.

Kahkahkah!
Kahkahkah!
Kahkahkah!

Jamang Hading Duane gamok?

Kahkahkah!

5 comments:

  1. Waduh..dok pehe mu kecek gapo..royak kelate ko ganu ko suse nok pehe...pehe amoi kawe pahe le..pah ni sapo plok jd mb ganu tgk plok gilo apo..kalo hadi kewe tau doh gilo candat sotong..mau tiap hari merasmi kee tempat candat sotong.. Kalu tamtawi kawe ghaso dio suko resmi majlis tayangang video germang. Ang ang ang.. Nang ku ti nang kui ku ti kui..

    ReplyDelete
  2. Penat aku baca dua tiga kali nak faham kan kahkahkah.

    ReplyDelete
  3. Fahang fahang fahang
    Aku fahang..
    Aku nok derih Natang.
    Rupenyer naik lepah derih MB gile Natang.
    Lps tu Mamat berehi natang merajuk psl dok dang nok nikoh anok kena turung pangkat kih kih..
    Tengok2 tukor denge yg suke denge majlis2 bekwoh2 kenuri kenare jenis hok ramai orang..
    Jengggg krengggg .

    Ayat paling win
    Heavy six six wakakakaka..

    ReplyDelete
  4. salam libanglibu, artikel ini dapat dari mana yg original penulis nya? sy berlatih tulis slang terengganu. tlg kongsi link dgn sy tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya kutip dari wall FB saya.
      Mintak maaf tak dpt kongsi link, sebab saya pun dah lupa sapa yg post.

      Delete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.