Saturday, October 28, 2017

Bajet Negara Zimbabwe 2018

Madu tualang power! Click here



Tahniah! Negara Zimbabwe berjaya mencatat bajet defisit buat tahun ke-22 berturut-turut. Jho Low pun naik hairan, siap bertanjak bertengkolok berkeris bersorak-sorai, padahal bajet defisit.

Dol, definisi bajet defisit ialah bajet berhutang atau bajet tak sedar diri.

Umpamanya, gaji bapak RM3 000-00 tapi belanja utk sebulan dek kerana laki bini boros, cecah RM5 000-00.

Mana nak cekau lagi RM2 000-00 ni?

Maknanya kena berhutang dgn Ah  Long. Maknanya sampai mampus hidup bayar riba, hutang tak selesai2.

Bajet Negara Zimbabwe utk tahun 2018 boleh dilonggok kpd 2 bahagian. Satu bahagian mengurus, satu bahagian membangun.

Bahagian mengurus telah mengambil 84% manakala utk membangun tinggal 16%.

Jika diterangkan dalam bahasa mudah Zimbabwe dan mengambil contoh pengurusan sebuah rumahtangga, 84% itu belanja makan & make-up kereta. Maknanya, berbelanja, belanja dan belanja yg dia tahu.

Tinggal la 16% utk baju sekolah anak2, duit buku, tambang bas sekolah & duit ubat sakit demam.

Tak ada langsung beringat nak menyimpan utk repair rumah atau renovate rumah. 

Yg dia tau lenjan apa yg ada, main kuat anak makin bertambah.

Melenjan reti, bajet utk beli kondom pun masih tak reti2.

Ajernye jelebor sungguh.

Kahkahkah!
Kahkahkah!



7 comments:

  1. Keh keh keh....apa kaitan labi-labi dgn Zimbabwe, kalu letak badak air ok gak

    ReplyDelete
  2. aKU SAMPAI LETIH,Tunggu Budget Parti LOBAI dan partnernya.P.I.G.S...

    apa maknanya BERHUTANG,dgn ah long,kena bayar interest sampai 7 keturunan pun tak habisss...

    Wahai mufti,tok2 imam dan ularmak pas....BAYAR INTEREST TU BUKANkah RIBA'.

    mANA bUDGET ISLAM KAMU????Halalkah bayar duit "RIBA" TU!!!

    ReplyDelete
  3. Konsep tabayyun islang walaun ni nko libang! Samun dulu baru sodokah!nko bukan penyamun mana tau! Hehehe!

    ReplyDelete
  4. Konsep tabayyun islang walaun ni nko libang! Samun dulu baru sodokah!nko bukan penyamun mana tau! Hehehe!

    ReplyDelete
  5. PH dah bentang belanjawan..BN pun dan bentang belanjawan...PIGS xda bentang belanjawan ker? Kata gagasan kuasa ketiga....

    ReplyDelete
  6. Our budget is very much akin to developed nations. Developing countries should allocate more on developments than opex. Observe opex eats up whole total revenue. So, deficit is caused by development expenditures. Strangely large projects such as ECRL, MRT, PPR etc will be carried out by GLC/SPV through borrowings.

    It is indicating another cycle of decadent.

    ReplyDelete
  7. Bajet pas utk menghapus amanah dap dan husam

    ReplyDelete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.