Friday, April 21, 2017

Berita Baik Bulan Puasa Untuk Peneroka FELDA

Madu tualang power! Click here

Felda mahu lonjakkan harga sawit

 Reuters      2017-04-21 18:33:00      2017-04-21 18:39:41

Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) merancang untuk melobi supaya harga minyak sawit dinaikkan supaya dapat memendamkan rasa tidak puas hati di kalangan peneroka yang bakal menjadi penentu dalam menghadapi pilihan raya akan datang.
-------------------------------------------------------------------------------------

Matematiknya mudah.

Felda itu lubuk HAMNO. Dah beratus tahun HAMNO bermaharajalela di dalam Felda. Beratus tahun jugalah Felda telah melahirkan silih berganti beratus-ratus Ahli Parlimen HAMNO.

Felda itu lubuk, kawah dan geliga sakti HAMNO.

Tanpa Felda, HAMNO gayat dan goyang segala sendi dan bergetar dua bijik batu.

Namun sekarang telah ada getar-getar wabak penyakit dan gelombang lain macam melanda Felda setelah Lebai Wasatiyah me'lego' Felda ke pasaran saham.

Bunyinya untung berdurian runtuh. Tapi sebenarnya ramai yg kopak kepala dihempap durian gugur.


Matematiknya mudah.

Pilihanraya makin dekat.

Sawit komoditi Felda yg utama akan dinaikkan harganya. Maka peladang/peneroka akan menikmati lebihan hasil fulus lebih dari sebelumnya. Maka, peneroka ini akan berada di alam kayangan buat sementara waktu sambil berzikir, 'oh terima kasih Lebai Wasatiyah'.

Lupa sengsara harga petrol makin menggila. Lupa GST 6%. Lupa menatang 1MDB. Lupa MARA nak melungkup. Lupa ringgit makin lemas. Lupa utang PTPTN anak-anak. 

Lupa diri.

Jari telunjuk & jari hantu mereka akan lemah longlai memegang pensel memangkah HAMNO.


Matematiknya mudah sangat kan?. 

Ramai yg bergeliga, tapi apa pasal Lebai Walaon susah benor nak paham? Bersuara la sikit.

Cukup-cukup la pekena 'butir tah*k kambing'.

Kahkahkahkah!

Geliga taik kambing

4 comments:

  1. Parti anak butir taik UMNO tu bukan dipedulinya pasal peneroka felda kena kelentong, dorang pun sama-sama beselemoih taik.

    ReplyDelete
  2. Ala xbest pulak post libanglibu kali ni....mcm post org tua2 butir taik ajer.kahkahkah

    ReplyDelete
  3. Yang sedar terus gulingkan najibrosmah umno bn

    ReplyDelete

  4. Klu ler org Melayu ramei/majoriti yg buleh baca dan faham bercakap omputeh mcm Libang Lebu abih ghuyup ler umno dan PAS bakal pupus tak bernisan!

    Malang sekali kat felda dan kampung2 nun majoritinya 99% langsung buta abih takleh baca omputeh jd Utusex & Tv3suku tentu mnjd one n ONLY "wahyu" ddlm minda mrk..

    Wpun Singapura majoritinya Cina, ttpi pemimpin mrk LKY jujur mnjdkan omputeh sbg bahasa resmi negara itu bukannya bahasa Cina!...kenapa??


    Kat Malaysia hahaha..

    Anak2 dewa anak2 sultan anak2 raja semua wajib belajor bahasa omputeh hatta anak PM anak2 MB anak2 menteri bahkan ada anak2 YB yg dah dihantor kluar negri wpun umor mrk belum cukup 15tahun supaya MAHIR bahasa omputeh sbg bahasa No.1 dan UTAMA ddlm hidup mrk..

    Depa nih tak sior pun dgn BM/Bahasa Malaysia, ala2 BM tu mcm haprak gitu with NO market value! Memang NO market value pun kecuali utk jd jaga, prebet polis dan askar serta ostad2 ceramah berkhutbah dan ostad2 pencegah maksiat shj hahaha..pikior2 ler komer dan akui lah kbnaran hakikat ini!

    Malangnya,
    Anak2 felda & anak2 kampung2 berpuloh2 beratus2 jam disuruh belajor BM sdangkan BM tu dah jd bahasa kat rumah takyah belajor pun takpe sbb NO market value!

    Bayangkan ler anak2 Melayu yg nak mintak keroje kat Shell kat IBM kat HongKong-Shanghai Bank kat Mandrin Oreantal, Hilton JWB Marriot kat KPMG hatta kat Maxis dan DiGi skalipun..

    Kenapa dewa2 serta elitis politik double standard serta mengujudkan kasta ddlm "bahasa" dinegara ini semata2 utk menipu rkyat jelata trutama mokcik pokcik di kg2 dan difelda2 nun, kesian renong2kan ler yer..






    ReplyDelete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.