Monday, September 5, 2016

Bau-bau Tanah Kubur

Madu tualang power! Click here



Kah kah kah !!!

Ingatlah, all is fair in love , war and politics.

Sikit aku tak heran org tua itu pergi jumpa Mat Nuar. Alangkan Hadi Amanat pun boleh pakai baju pink kaleeeer. Kah kah kah!

Tak pelik orang tua tu 'terpergi' mahkamah yg akan membicarakan kes Mat Nuar yg melawan akta hapa ntah. Kah kah kah!

Antara sebab musabab perrtamanya, kepada sesiapa yg tak tau, pasembor bawah pokok depan mahkamah tu memang marvelous. Kah kah kah!!!

Kemudiannya, kuah dal, chapati & kari kambing dalam kantin di mahkamah tersebut memang champion. Kah kah kah!!

Atau mungkin kalau tak kerana pasemboq atau kari kamben, mungkin cucu cicit orang tua tu dah jadi lawyer bekerja dalam mahkamah itu. Kah kah kah!!! 

Tak pun mungkin orang tua tu dah terbau-bau tanah kubur.

KAHKAHKAH!
KAHKAHKAH!

Tugu Negara Boleh Bercakap

Madu tualang power! Click here


Mula-mula sekali, kena bagi tau kpd yg belum pergi melawat Tugu Negara atau sesiapa yg bercadang nak ke sana, bejadah yg dikatakan Tugu Negara ini ialah sekumpulan patung yg diukir utk memperingati pejuang-pejuang Tanah Melayu yg terkorban demi kedaulatan tanah air.

Aku pernah melawat bejadah tugu ni sewaktu di darjah 3, puluhan tahun lampau.

Pun begitu, sampai sekarang aku masih ingat ukiran askar2 yg pegang senapang & pegang bendera itu semuanya hidung mancung terpacak. Manakala yg kena pijak2 itu hidungnya kemek pesek macam hidung aku & engkau.

Kah kah kah!!!

31 Ogos kita rayakan kena jajah. Bejadah tugu ni pulak tunjuk penjajah tengah syok pijak memijak.

Dol, tak payah pergi la. Kah kah kah!!! Baik pergi Masjid Jamek yg tak berapa jauh dari situ.

RM650 juta bukan sikit dalam keadaan ramai yg masih terpaksa tidur bawah kolong di KL.

Kalau tugu tu boleh bercakap, depa pun tak setuju berbelanja lebih2 sangat nak mekap-mekap tugu & area tugu.

Kompom patung yg pegang bendera tu akan sound, "buat rumah flat la bodo, ramai boleh duduk".

Kah kah kah!!!

Dol, bayangkan tugu boleh bercakap!

Kah kah kah!!!

Sekarang ni, yg jadi masalah PakLebai2 Serban 5kilo ramai yg dah jadi tugu. Mula2 jadi tunggul, lama2 jadi tugu.

Kah kah kah!!!

Kita tunggu Chief Pak Lebai Negeri Tanah Terbentang Berhawa Dingin Segenting Highland membuka mulut.

Nanti kita tau la, yg hidung mancung di tugu itu harbi atau tidak.

Kahkah kah kah!!!