Friday, September 30, 2016

Senang Masuk Susah Keluar

Madu tualang power! Click here

Zakat: Benarkah senang masuk susah keluar?

 Al-Abror Mohd Yusuf      Hari ini, 11:31 tengahari      Hari ini, 11:48 tengahari

Ini satu persoalan bangang yg dilontarkan di Malaysiakini. Satu Malaya sudah tahu jawapannya.

Pengamal media sosial sedia maklum bahawa saban tahun di bulan Ramadhan, segala macam Pusat Pungutan Zakat, Jamil Khir, mufti, JAKIM, MAIS, MAIS, MAIK & para sekutu yg sewaktu dengannya kompom kena balon.

Mana pergi duit zakat bilion-bilon?

Nak mengutip zakat macam-macam jenis kaunter dibukak. Kalau boleh, depan jamban awam pun dia nak bukak.

Cuba toleh kiri kanan atas bawah celah kangkang, ada berapa jenis kaunter mengagih-agihkan wang zakat yg pernah di jumpa orang?

Ptuuuuih!

Zakar Zakat: Senang masuk susah keluar.

KAHKAHKAHKAH!



8 comments:

  1. Sikap orang islam melayu malaysia bila sebut agama semua berlumba-lumba hendak mendapat pahala begitulah juga dengan kaunter pugutuan zakat fitrah lengkap dengan kempennya memang benar senag masuk tapi susah keluar sebabnya mudah yang bawa masuk tu semua penyamun dan penyagak dunia tunggulah diakhirat.

    ReplyDelete
  2. Kalau nk masuk senang keluar senang kena p tanya sama itu tontowi lah...dia pakar bab masuk keluar nih..atau kalau nk real masuk keluar ni kena terus g german tp jgn xbayar plak pay per view nt malu ooooo..tetapi sekira nya mau masuk keluar yg lebih power mantap adalah dicadangkan agar mengambil madu paklibanglibu...sesudu pagi sesudu mlm..kompom power.kahkahkah

    ReplyDelete
  3. susah keluar sbb kena kepit? maksud aku dikepit dgn berbagai birokerasi...

    isi borg; kena soal dan siasat; kena mesyuarat; kena lulus; brp bulan punya kerja tu?

    ada cerita org melayu ambil duit dr tabung gereja utk beli susu anak. tak ada org jaga; tak ada isi boring; tak ada soal n siasat...

    cuma kena tulis dlm buku nama dan jumlah yg diambil utk odit agaknya...

    berapa peratus hak si amil (pemungut zakat) dr zakat yg mrk kumpul? betulke 1/8 menurut mazhab syafie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju bro. Tabung gereja plak bantu org islam.yg pemimpin islam sibuk merembat duit org islam.dunia sudah terbalik bro..

      Delete
  4. Janganlah kita bersangka buruk pada depa. Depa buat lagu tu pun atas nasihat ulama. Barang hok sedap biler masuk mesti direndam lame2. Supaye bertamboh bengkok. Juge supaye tempat masuk buleh gune nikmat bende hak masuk. Dengang kater laing wing wing situasi. - sabda hadee al-mereng.

    ReplyDelete
  5. Sebenarnya bg aku.. jadi MASUK SENANG KELUAR SUSAH..sbbnya.. yg atas yg pegang sultan atau raja. Pegawai2 tertinggi jap agama mcm malu2 lah je dgn sultan.
    Kalau baca kat blog2 tu.. senang je gereja keluarkan duit nak menolong org. Pusat zakat... byk benar peraturan dan syaratnya.. pegawai zakat tu mana ambik kira..yg SENANG MASUK tu..sedekah utk org tua yg tiada..tp duit tu terperap.
    Kalau kita ckp alasan mesti kakitangan tak cukup.. duit terperap tak leh ambik kakitangan ke..?. Lagi satu buat lah cara pembagian yg org mintak bantuan zakat spt mohon bencana di beberapa negera. Contoh.. seorg ibu tunggal mohon zakat utk anak2nya bila tiba sekolah di buka. Ibu tunggal mohon rm 1000... bg je masa itu rm 500..sebulan selepas tu pergi rumah ibu tunggal siasat.. perlu ke seribu itu di beri.ini tak... mohon sampai berminggu baru lulus..dah lah lulus dpt suku atau setengah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramai mengadu bila pergi ke pjbt kebajikan...mrk kata, kuat lagi ni blh bekerja xlayak terima bantuan...phuiiiiiihh

      Delete
  6. Contoh terbaik khalifah umar abdul aziz. Bacalah sejarah. Ostaz2 dan ulamak n mufti kojenya duduk dlm bilik aircon je. Sing borang. Sbb dah cinfm madok syurga kot.

    ReplyDelete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.