Monday, September 26, 2016

1/3 Golongan Dewasa Malaysia Mempunyai Isu Mental

Madu tualang power! Click here

Mental health at worrying levels
THARANYA ARUMUGAM
KUALA LUMPUR: One in every three adults in the country is grappling with mental health issues, whether they realise it or not.

Kahkahkahkahkah!!!

Berat dah negara Malaysia ni.

Seorang dari 3 org dewasa kompom ada ciri-ciri orang gila.

Dol, maknanya;

Dalam 30 menteri kabinet, 10 orang dah kompom tak berapa betul.

Kalau sederet rumah teres 30 bijik, yg 10 dihuni org tak berapa betul. Kah kah kah!!!

Dalam rumah lu sendiri pun, cuba buat kira-kira sendiri, agak2 sapa tak berapa betul?

Adik? Abang? Kakak? Bapak?

Kah kah kah!!!

















4 comments:

  1. Termasuk ulamak keluk kelak pil kuda

    ReplyDelete
  2. hahahahaha..... kiranya mesia ni terer laaa kan
    ditadbir oleh org2 sakit mental tp masih ada pengikut yang wala'......

    ReplyDelete
  3. 10 bloggers, 3.3 orang biul....sakit jiwa, sewel...kah kah kah.....nasib baik kau Yeop temasuk dalam group 0.3 tu....tak la gile sangat.... mereng sikit sikit jer berbanding dengan Rahman Dahlan dan Salleh Keruak. Hassan Malik dan Ahmad Maselan dah beransur pulih kah kah kah....

    ReplyDelete
  4. Tuan,
    Susah gue percaya angka 30% nih. Pengamatan gue hampir 50% rakyat menderita penyakit ini. Ramai yg menderita penyakit ini:-
    1. Tidak sedar atau cam tanda2 penyakit lantaran kurang maklumat, terutama ditahap awal atau penderitaan 'low grade',
    2. Tidak mengaku atau 'in denial' sebab malu, mau mencuba rawatan tradisional, tidak yakin dgn rawatan hospital kerajaan mau pon swasta, lantaran kurang pakar, pemantauan pasca rawatan, kurang kemudahan rawatan dlm wad, obatan kurang kesan atau mahal dll.
    3.Angka 30 % telah lama diwarwarkan, namun kini rakyat menghadapi peningkatan keperitan hidup yg mendadak lantaran kejatuhan ekonomi, pengangguran, jinayah, kadar penceraian, gejala2 dadah dan keruntuhan akhlak, rasyuah, hutang isi rumah yg mencacak, dll.
    Sewajarnya tuan blog meminta di pamerkan 'methodology' dan andaian2 yg digunapakai agar perbincangan dapat dibuat insya'allah secara lebih ilmiah atau rasional akan kedapatan2 yg diketemukan.

    ReplyDelete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.