Friday, June 17, 2016

Proton Perdana Model Baru Tak Berapa Nak Laku?

Madu tualang power! Click here


Pertamanya, kena ingat, kereta Proton model apa pun sebenarnya mahal.
Harga tak berpadanan dgn buatan.
Yg paling ramai beli kereta Proton ialah umat Melayu.
Cina setia bersama Nissan.
India aku tak tau.

Dalam keadaan umat Melayu terbeban dgn GST, dgn harga barangan melambung, utang PTPTN belum settle, bil api tinggi, bil air pun tinggi.
Mana Melayu nak cekau duit?
Sepatutnya, belasah je la Wira yg amat berjasa itu.

Nah sekarang abang Bank Rakyat nak membantu. Membantu buat utang.
100% loan tu Dol,
Kah kahkah!
Kereta ratus ribu tak boleh buat loan 9 tahun.
Kahkahkah! Monthly tinggi.

Kita mintak abang Bank Rakyat bagi 11 tahun.
11 tahun kerja berat cirit hijau la lu Dol!
Kah kah kah kah!!

Selepas Bank Rakyat, kalau Perdana Baru ni slow jugak, kita panggil abang Tabooong Ajiiiiiz datang membantu!
Macam mana pun kita kena suruh Melayu berhutang.

Utang dah keliling buah pinggang pun tak apa.
Lagi banyak keliling buah pinggang, lagi senang cucuk hidung.

KAH KAH KAH KAH!!

23 comments:

  1. Rata2 org skrg mengeluh utang umah utang keta mahal, kalau yg muda2 pulak dgn pinjamam ptptn lg,nk kawen lg kumpul duit xmampu, bhutangle pinjam bank sbb nk kawen. Kalau x, pakai sabun ajele.kahkahkah. Tp bila pru aish pangkah bn jugak.alahai melayu. Kahkahkah. Lepastu merungut lagi itu ini mahal..melayu2.kahkahkah. Padan muka aku sekali.kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dol.. mlayu memang spesies suka guna sabun kahkahkah.. sanggup beli tiket ke jerman lagi takut kantoi kahkahkah.. Jerman is freedom maa
      ... nak bogel? anytime..
      Hmm.. cam mana yek kalau si gendut bogel tapi kapla bungkus ikat tepi?? Kahkahkah

      Delete
  2. Melayu yang kaya suka lagi merc, bmw atau audi. Ni bukan masalah harga. Masalah reputasi brand.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..dol, kalo lebih 80k, lebih baik amik Toyota Wish mata sepet. Jauh lebih bertenaga. Rege Wish pun area 110k-150k, siap markup dgn AP.. Perdana tu, tin milo dan plastik ja lebih. Klip klip klip, blink blink.. siap daa.. mentaliti engineer ngan pengurusan Proton.. x kan x tau??

      Yg beli Perdana ni ialah Jabatan2 kerajaan. Percayalah.. Dgn bermodalkan RM1333-2000 sebuah, boleh dijual dgn RM130k. Fuiyo.. modal ciput ja, semua plastik kiri-kanan, depan-belakang, atas-bawah dan tepi-tengah.

      Tuan2, modal buat Perdana ni RM200 juta termasuk R&D blablabla segala bagai, gaji dan blablabla. Ini dibitau oleh CEO Proton sendiri dlm Utusang dan Berita hariang. CEO dia cakap, Proton x mampu kluarkan modal mcm syarikat Jepun dan Eropah, yg cecah 2 billion utk sesuatu model (nampak sangat nak menipu..).. Target pengeluaran ialah 100,000-150,000 buah. Kiralah sendiri. Gomen dah bank in RM200 juta dari RM1.3 billion hutang yg Proton minta. Nampak tak pengiraan duit yg Gomen dan pengurusan Proton bercita2 nak merembat?

      Jika dpt jual 10,000 buah dgn rege RM130k sebuah, dah cover dah hutang asas gomen. Jika bunga hutang gomen, katalah RM500j, Proton perlu jual kira2 3800-4000 buah lagi ja. Bayangkan 14000 buah kete, dah cover 1.3bil dan 500j interest!! Selebihnya 86000 buah Perdana baru adalah untung gila vavi ooo.. 86k x RM130k = RM11.18 billion you untung!! Modal dgn berhutang RM200j, boleh buat untung RM11.18b + RM1.1b. 12.2 billion beb!!

      Minda kiraan untung gini, xdak dlm kepala otak melayu yg penuh ulat segala maggots. Percayalah, sekor Melayu pun x mampu pikiaq gini, melainkan tycoon jual kete dan yg bercita2 nak import atas usaha sendiri. Kalo ada selain yg tu, bitau sini, aku sedia membunuh diri dgn kadar segera.

      PS: Di Jepun, Toyota Wish, Vellfire dijual dgn rege RM18k-RM25k ja. Berlambak web Jepun buat iklan. lu carik sendiri la. Agak2, berapa ya, Toyota tanam modal utk sebuah.

      ref 1: http://informationchanneltohelppeople.blogspot.my/2010/09/import-kereta.html?m=1

      ref 2: http://keretajepun.blogspot.my/2009/12/info.html?m=1

      ref 3: http://www.tradecarview.com/used_car_smart/toyota/wish/?si=300 (ini contoh web yg jual mahal).

      ada web yg jual Wish Estima Vellfire baru atau baru guna setahun dua dgn rege USD4-6k.. rajin2 la cari ye..

      Delete
    2. Betui ke bro..xkan murah bebenor bro...

      Delete
    3. Tudia la dol, org belajar matematika, ko dok beromen ngan awek keling mana ntah.. bau hangit kari haung.... lawak pepagi ya tuan..

      Baca betul2, cuba hadam berita. Mmg dah cakap, mmg simple math ni, hanya 2 golongan melayu saja yg paham. Elakkan jadi melayu terlalu kampungan. Baca berita pun sukar nak hadam. Kita biasanya, sumer jump start ke x paham, iyeke..dan syurga pahala.. rilex dulu..

      http://www.kbergetar.com/2016/02/model-terbaru-proton-perdana-harga.html?m=1

      Ini versi web tuan. 200 juta tu, kira mahal giler peruntukan proton utk bangunkan sesebuah model termasuk jumlah kereta yg akan dikeluarkan. Nak cekau mana lagi. Kalo syarikat Jepun dan Eropah buat peruntukan rm2 billion utk 150,000 unit, jatuh rm13,333.33 seunit. Kete ni, plastik dan tin ja yg banyak. Kopek sikik, nampak la segala celaka wal haramjadah punya design. Dgn bermodalkan 13k utk model sesebuah, jangan ingat la kita nak dapat kete mcm spec f1 tu ye..

      Tolonglah jangan susah sangat nak hadam berita. Kalo xleh nak paham juga, sila tanya dan tanya lagi. Jika x dpt2 juga, sila hantukkan kepala ke dinding sebanyak 100x, adjust sikik2 supaya boleh hadam sikik lagi. Jika masih x paham juga, sila bunuh diri.

      X guna lagi hidup. Kahkahkah.. amacam, ada beranik??

      Delete
    4. Kahkahkah.betui jgk tu.mmg tau keta kat mesia ni mahai sbb ap la puki la.kahkahkah. Tp melampau nor mahal nye. Proton besi buruk tu pun mahal.nt aku g jepun la.blh beli keta jepun mau lak kot dpt awek jepun entot awek jepun lawa ooo.kalah German tontonwi. Kahkahkah

      Delete
  3. rakyat di suruh beli keta buatan sendiri...dari pada ketua bahagian sampai le ke menteri pakai keta import...
    caya la vvip rakyat di dahulukan

    ReplyDelete
  4. Ini semua di sebabkan perempuan puaka ..ehh x manis gelar perempuan......BETINA PUAKA

    ReplyDelete
  5. kalau tak nak utang, jangan la beli keta mahal2. keta sekenhen ada belambak apa dehal. tak payah la dok mereng provok bank bagi utang 100%. ada paksa ke? ko wajib beli perdana ni dan wajib isi borang pinjaman 100%.... kah! kah! kah!. sendiri mau ingat la dol. takde duit jangan la belagak nak beli keta mahal. keta proton mahal? sejak ada najib je ke keta proton mahal. kan ke sejak kepala deklarasi rakyat jadi pm lagi keta proton mahal. tapi ramai gak rakyat malaysia kaum melayu yang beli. ramai dah yang muflis kot sebab beli keta proton....hahahaha. oh ya, keta impot semua murah2 beb..... masuk cukai itu ini begitu begini bmw boleh dapat 2 hengget. cikai punya otak, asyik nak letak salah kat orang. sendiri bikin hutang salahkan pihak yang bagi hutang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaman sekarang mana ada cash2 ni.pak menteri ada la.bebudak belum tamat belajar pun dah ada utang ptptn puluh2 ribu bro.tu pun belum tentu ada keja lagi.nt tmbah lagi utang umah,utang keta mcm2 la.tu la pasal.pangkah lagi bn.padan muka aku.kahkahkah

      Delete
    2. Ya 8.07, beli kete sorong, Ko naik la gi keje, sendiri drive!

      Berapa kerat yg ada simpanan 10k-50k utk utk downpayment kete dlm bank? Kendian ada 30-40k dp rumah?

      Yg xder, boleh naik kete sorong balik kampung raya nanti.

      Proton nilai 130k ni kalo dp 40k, utang bank 90k, providing 9 tahun utang, kurang2 1050 bayar bulanan. Sesak siot nak bayar kete low performance dgn 1050 sebulan selama 9 tahun. Tu blom saman, maintenance slps 3 thn, duit minyak blablabla utk kete ni lagi.

      Delete
  6. Model kopipes honda tp letak nama perdana.apa punya cikai proton nih

    ReplyDelete
  7. Mungkin satu lagi langkah untuk merosakkan lagi ekonomi rakyat. Hutang isi rumah Malaysia yg sedia tinggi akan meningkat lagi, namun jika tidak membelinya, rakyat juga yg Akan menanggung beban kerana
    1. Proton banyak berhutang kepada kerajaan yg menyalur duit yg asalnya duit rakyat juga. Dan
    2. Melancarkan model baru dgn Harga mahal ke dalam pasaran yg sangat muram sangat berisiko... Dan andainya syarikat ini bungkus, yg menganggur Dan merana rakyat juga. Ini dlm suasana kadar pengangguran yg menggerunkan.
    Ambil maklum juga bahwa kereta import sangat mahal antaranya disebabkan cukai import yg tinggi yg tujuannya asalnya untuk memberi perlindungan kepada syarikat ini.

    ReplyDelete
  8. Orang bijak pandai Melayu seperti Zaaba dan P Ramlee (jangan marah bila aku kata P Ramlee bijak pandai) dari dahulu lagi sudah tegur tentang kebodohan Melayu suka berhutang. Suka jual tanah. Suka berjudi (dulu sabung ayam). Berugama Islam tetapi ikut perangai syaitan. Dahulu boleh tahan lagi kerana alim ulama ikhlas, berjuang kerana Allah s.w.t. Orang jahil pun hormat ulamak. Sekarang lagi teruk, ulamak pun kena kutuk. Sebabnya ada orang yang tak tentu hala pun mengaku ulamak. Ugama dibuat sumber fulus. Ugama dibuat mengumpul dedak. Ulamak celaru maka orang ramai lagila haru biru sampai tak kenal halal haram dan tak takut kat api neraka.

    ReplyDelete
  9. Baik beli honda accord terus. New model bru rm116k

    ReplyDelete
  10. Xyah le beli kete tempatan kalau rege mahal kualiti mcm taik baik beli kete luar je la.Proton dr dlu smpi skrg mahal tp rugi memanjang pastu plak power window pun xmau naik lagi mau sembang kencang.kahkahkah

    ReplyDelete
  11. Peduli la pasal proton. Barang dah mereput. Nanti dia reput sendiri dgn tanah la tu. Hilang.
    Ni ha. Bideo Jermang Sunnah bila akan dipasarkan? Setiap bideo akan di mulakan dengan ummul kitab bacaang El Hadee Ewwing Octopussy kahkahkah. Alih bahasa oleh koi tontotwi kahkahkah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dasat tu dah ada bideo germang sunnah. Blh buat edaran sempena bulan puasa lebih berkat dan nekmat puasa anda. Beli sekali pasti nak lagi.kahkahkah

      Delete
  12. proton dari dulu sampai sekarang tak banyak pun peningkatan..design luar ntah hape2, dashboard pun dah ketinggalan zaman..nak harapkan handling lotus je yg dibangga banggakan..smp bile nak berharap kat handling tu..hage kemain mahal..kualiti proton yang paling last..puiii

    ReplyDelete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.