Wednesday, January 27, 2016

Tahun Melawat Jerman

Madu tualang power! Click here


Semasa aku belajar sekolah menengah dulu, aku ada seorang pen-pal dari Dresden, Jerman Timur.

Ketika itu Jerman Timur anggota blok komunis. Jerman yg kita ketahui hari ini, ketika itu dipisahkan oleh Tembok Berlin. Timur komunis, barat kapitalis.

Budak Jerman tu memang cun gilesss! Tapi memang potong-stim lah sebab gambor yg dia bagi cuma gambor hitam putih. Kah kah kah kah!! Menurutnya, Jerman Timur tidak membenarkan gambor berwarna.

Jadi aku nak bagitaulah kat pak aji/pak lebai, aku lebih dulu sampai Jerman dari depa. Kahkahkahkah!

Tapi pen-pal aku tu jenis kapir tak percayakan tuhan. "Jadi, bagaimana bisaku melamarmu Doris?" Kahkahkahkah kahkahkahkah!!

Baru-baru ini beliau ada menghantar mesej, ''mai la datang Jerman, tahun ini Tahun Melawat Jerman!'' Kah kah kah kah!!!

Jadi, sempena Tahun Melawat Jerman, mari kita belajar serba-sedikit Bahasa Jerman melalui Google Translate.

Vorsprung durch technik - Kemajuan melalui teknoloji
Gesundheit - Kesihatan! kahkahkahkah!
Volks wagen - Kereta rakyat.
Achtung baby - Awas sayang!
Ja -Ya
Nein - Tidak

Semua ni susah la nak sebut & susah nak ingat. Berbelit-belit melingkau-lingkau lidah. Kahkahkahkahkah!!

Tapi kalau 'Ooh!!! Ahhhhhh... Ohhhhh!!   Ahhhhh! Kahkahkah!

Satu dunia maknanya sama. Kahkahkahkah!!! Satu dunia faham.

Macam lingua-franca la. Kahkahkahkah!!!

7 comments:

  1. Wei... ru,
    Dia bayar laa... euro lagi!
    Kikiki

    ReplyDelete
  2. tontowi = blue film
    kah kah kah

    ReplyDelete
  3. Gamba itam putih nmpak lawa laa.
    Cube kaler,maw berbintik2 la pipinyer...

    Tp kao memang jahat..
    Maw mkn siku lutut kalo lu jmpa pendekar sarbanan tuh...
    Kah kah kH

    ReplyDelete
  4. Owhh yesss awwwww.tu bahasa jerman ke..idak le teman tahu rope nye indah sekali bhs jerman tu...kikikiki

    ReplyDelete
  5. Hahaha..babi lubang libu..kah..kah..kah..jenis tgk xnak byr ..walaunggg

    ReplyDelete
  6. kah kah kah...geng sarban kaki burit kah kah kah....

    ReplyDelete
  7. Ini fitnah..
    Ana tak terlibat pay per view..
    Orang lain yang pay, ana view jer.. kehkehkeh

    ReplyDelete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.