Thursday, May 22, 2014

Proton Akan Untung Bilion-bilon

Madu tualang power! Click here


Punca kita bersesak-sesak di jalanraya, terkandas dalam kesesakan berjam-jam dan pengangkutan awam kita serupa pokaimak ialah kita, tanpa disedari menanggung biawak hidup peliharaan Mahafiraun.

Nama biawak hidup itu ialah Proton.

Proton ini lahir setelah Mahafiraun mengigau dan meracau-racau akibat tidur selepas waktu Asar. Itu saja. Tapi disebabkan dia seorang mandur yg berkuasa ketika itu, semua orang kecut telor tak berani bangkang.

Sekiranya Malaysia sejak 1980an mengambil iktibar dari negara-negara maju yg menekankan aspek pengangkutan awam yg terbaik, rakyat Msia akan ketiadaan kes kencing dalam botol di atas Lebuhraya PLUS mahu pun kes terberanak dalam kereta.

Satu contoh pengangkutan awam yg efisyen ialah keretapi. Keretapi akan bergerak lurus, laju dan berketepatan masa. Keretapi tak akan meredah road-block dan kena pau RM50-00! Kah kah kah!!!

Tapi kita terpaksa membeli biawak hidup Proton kerana itulah alternatif terbaik memandangkan pengangkutan awam yg macam pokaimak.

Ada teksi, silap haribulan kena sembelih. Ada bas, masuk gaung. Ada kapalterbang, boleh ghaib. kah kah kah!

Kajian sebenarnya menunjukkan Malaysia tidak mampu dari segenap segi untuk mengeluarkan kereta sendiri dan kajian juga telah menunjukkan lebih baik bagi Malaysia utk mengimpot kereta bagi kegunaan domestik.

Tapi Mahafiraun mana mau dengar cakap orang. Kan ke dia tu Mahafiraun? Kah kah kah!

Serupalah kalau kita cuma cuma membeli 30kg beras sebulan, tapi nak buat gila, nak glamer muka masuk paper dan nak tunjuk banyak duit, kita keluarkan modal bina kilang proses beras tepi rumah.

Itu kerja gila, bagi can la Mohtar BauKari proseskan beras utk kita. Bagi can la dia monopoli. Bagi can la dia kaya-raya.

Bukankah dia itu Melayu+Saudi+Turki+Libya+Algeria+Lubnan? Ini Melayu Islam ni! Idop ketuanan!

Kah kah kah kah kah!!!

Dol,

dengar sini Dol,

kereta Korea jenama KIA itu lebih kurang umurnya dengan Proton, tapi telah mengeluarkan berpuluh-puluh model yg menarik lagi eksotik dan erotik.

Proton?

sampai tua la kita berlendir-lendir menggentel Wira, Saga, Wira, Saga,Wira, Saga, nak stim lebih sikit try MyVi. Oooops! Itu usahasama dgn Jepun daaa,,,

Kah kah kah kah!!!!!!!!

1 comment:

  1. Adoi ... MyVi tu keluaran Perodua bukannya Proton, tu pasal boleh nak stim sikit.

    ReplyDelete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.