Wednesday, July 31, 2013

Tapi Sayang, Sanjeevan Bukan Adik Pengerooosee Taboong Hajee

Madu tualang power! Click here
Pengeroosee Tabong Hajee
Datook Sree Azeez

Sehingga catatan ini dibuat, menurut http://www.freemalaysiatoday.com/, telah 4 hari peluru melekat ditulang rusuk Sanjeevan dan beliau dilporkan masih didalam keadaan kritikal.

4 hari. Empat hari. Ampat hali. Four days. Ini kes kena tembak. Bukan kes demam denggi.

Sayangnya Sanjeevan itu bukanlah adik bongsu Pengeroosee Taboong Hajee, cucu Mahafiraun atau kaum kerabat payung kuning.

Sekiranya beliau ini ada kena-mengena hujung kuku dengan Samy Vello sekalipun, aku percaya Sanjeevan tidak perlu ambulan untuk ke Hospital Serdang dari Hospital Tuanku Jaafar, Seremban.

Bahkan, satu Hospital Serdang itu akan diangkat dan dibawa ke Seremban untuk merawat Sanjeevan.

Di celah-celah manakah orang-orang baik di Malaysia ini menyorok? Mana doktor baik, drebar ambulan baik, polis baik, nurse baik atau tukang sapu wad yg baik?

Dunia ini porak-poranda kerana orang-orang baik lebih suka berdiam diri, menyeluk saku dan menggaru telor masing-masing.

Pakaian Kesukaan Rasulullah

Madu tualang power! Click here
Sumber: amalankesukaanrasullah.blogspot.com

Adalah Nabi kita Muhammad SAW semasa hayatnya sangat berminat dan gemar dengan pakaian putih dan bersih, tertutama sekali pada hari Jumaat untuk hadir Solat Jumaat dan majlis-majlis keramaian, kerana warna putih itulah asal segala warna-warna lain.

Walaupun Nabi amat suka dan minat pada pakaian warna putih tetapi pada hari raya Nabi selalu pakaian pakaian berwarna dan baru(bersih).

"SESUNGGUH ALLAH ITU LEMAH LEMBUT (BERSIH) dan DIA SUKA PADA YANg PUTIH BERSIH."

Bagaimana pula pakaian putih terhadap umat-umatnya?

Pertama - Di dalam kitab Bahrulmazi ada menyebut bahawa Siti Aishah RA menceritakan hadis Nabi SAW yg berbunyi :

"ADALAH NABI ITU BERMINAT DENGAN PAKAIAN YANG PUTIH BERSIH DAN BENCI PADA PAKAIAN YANG KOTOR."

Maka pada hadis ini menunjukkan bahawa disunatkan bagi sekalian umat-umatnya berpakaian dgn pakaian yg putih dan bersih, terutamanya untuk hadir Solat Jumaat dan Jemaah, dan juga pada tempat-tempat keramaian kerna mengikut perbuatan Nabi SAW.

Kedua - Adalah Nabi SAW memakai apa-apa pakaian yg diperolehi, kain sarung atau kain selendang atau baju kemeja atau jubah. Dan Pakai yg berwana yg diminati oleh Nabi ialah warna HIJAU dan kebanyakan pakaiannya berwarna Putih. Beliau Bersabda :

"PAKAIKANLAH KAIN YG BERWARNA PUTIH ITU KEPADA ORANG-ORANG YANG MASIH HIDUP DARI KAMU, DAN KAFANKANLAH DENGAN KAIN PUTIH ITU AKAN ORANG-ORANG YANG SUDAH MATI DARI KAMU" Maka difahamkan dari hadis ini, menunjukkan bahawa sunat bagi kita sekelaian memakai dan memberi pakai kepada anak-anak mahupun keluarga pakaian yg berwarna Putih kerana mengikut perbuatan dan suruhan Nabi SAW.

Adalah Nabi kita Muhammad SAW amat suka denagn baju kurung panjang (jubah) iaitu baju yg dijahit labuh. Dan Nabi SAW juga suka kain yg tidak berjahit iaitu kain Hirabah (Selendang) yg berwarna Hijau ditenun dari kapas berjalur yg datang dari Negeri Yaman. Maka adalah Nabi sehingga wafatnya suka pada kain ini dan diserkupkan jenazahnya dengan kain ini. Maka amat suka Nabi SAW kain Hirabah itu, sebagaimana tersebut didalam sebuah hadis : Daripada Anas RA katanya :

"Adalah sekasih-kasih pakaian kepada Rasullah SAW itu dan yg juga selalu dipakainya ialah Hirabah."

MB Kedah Anak Mahathir

Madu tualang power! Click here
Mukhriz Mahathir

Tengok elok-elok muka Mukhriz. Tengok dalam-dalam dari hati nurani bukan hanya dengan mata kasar.

Mukhriz ini baik orangnya. Pijak semut, semut menari-nari.

Kepala botak rambut habih luruh dek kerana kuat memikirkan permasalahan ummah. Dahinya luas seluas pandangannya.

Matanya lembut merenung ke dalam bijik mata setiap marhaen yg datang mengadu.

Sikit pun aku tak percaya MB botak ini tahu menahu tentang Kolej Insaniah yg akan dibatu-nisankan.

Gambar dicedok dari http://bm.harakahdaily.net/

Gambar diatas pula ialah sebahagian dari 500 pelajar, ibubapa dan bekas pelajar KUIN yg berdemonstrasi menuntut supaya tidak dipindahkan pengajian mereka dari Kuala Ketil ke Stargate, Alor Setar.

Bawak sepanduk, bersorak tengah hari rembang. Orang Melayu, di negeri Melayu dan di bumi Melayu yg diperintah Melayu Islam sama seperti Melayunya dan Islamnya Azizan Razak, cuma bapak dia berasal dari Kerala, India. Bezanya parti dan dasar politik.

Disinilah peri pentingnya kuasa. Kuasa membolehkan kita lancar membuat kerja. Usaha amat mudah dilincirkan dengan kuasa.

Berzikirlah sampai lekuk-lekuk tempat duduk dalam surau, tanpa kuasa kita tidak akan dapat merubah apa-apa.

Sayang Kedah seribu kali sayang.

Tapi Terengganu lagi seploh ribu kali sayang, tak tau sampai bila nak duduk bawah ketiak UMNO. 

Padahal big boss duduk sana.

Tuesday, July 30, 2013

Adab-adab Makan Rasulullah

Madu tualang power! Click here
Sumber: http://abizakii.wordpress.com/

Rasulullah SAW adalah suri tauladan umat dalam berbagai aspek kehidupan. Dalam hal kesehatan, ajaran-ajaran beliau sudah banyak dibuktikan oleh penelitian-penelitian modern akan kebenaran manfaatnya yang besar. Salah satu ajaran beliau adalah adab-adab makan yang membawa kesehatan dan keberkahan sepanjang zaman.

Diantara adab-adab makan yang Rasulullah SAW ajarkan adalah :

1. Tidak mencela makanan yang tidak disukai.

Abu Hurairah ra. berkata : “Rasulullah SAW tidak pernah sedikit pun mencela makanan. Bila beliau berselera, beliau memakannya. Dan jika beliau tidak menyukainya, maka beliau meninggalkannya.” (HR. Bukhari Muslim)

Dari Jabir ra. bahwa Rasulullah SAW pernah berkata kepada keluarganya (istrinya) tentang lauk pauk. Mereka menjawab : “Kami hanya punya cuka”. Lalu beliau memintanya dan makan dengannya, seraya bersabda : “Sebaik-baik lauk pauk ialah cuka (al-khall), sebaik-baik lauk pauk adalah (yang mengandung) cuka.” (HR. Muslim)

Penelitian Dr. Masaru Emoto dari Jepang dalam bukunya ’The True Power of Water’ menemukan bahwa unsur air ternyata hidup. Air mampu merespon stimulus dari manusia berupa lisan maupun tulisan. Ketika diucapkan kalimat yang baik atau ditempelkan tulisan dengan kalimat positif, maka air tersebut akan membentuk struktur kristal yang indah dan bisa memiliki daya sembuh untuk berbagai penyakit. Sebaliknya, jika diucapkan maupun ditempelkan kalimat umpatan, celaan atau kalimat negatif lainnya, maka air tersebut akan membentuk struktur kristal yang jelek dan bisa berpengaruh negatif terhadap kesehatan.

2. Mencuci tangan sebelum dan sesudah makan.

Rasulullah SAW bersabda : “Barang siapa yang tertidur sedang di kedua tangannya terdapat bekas gajih/lemak (karena tidak dicuci) dan ketika bangun pagi ia menderita suatu penyakit, maka hendaklah dia tidak menyalahkan kecuali dirinya sendiri.”

3. Membaca Basmalah dan Hamdalah.

Rasulullah SAW bersabda : “Jika seseorang di antara kamu hendak makan, maka sebutlah nama Allah SWT. Dan jika ia lupa menyebut nama-Nya pada awalnya, maka bacalah, ’Bismillahi awwalahu wa akhirahu’ (Dengan menyebut nama Allah SWT pada awalnya dan pada akhirnya).” (HR. Abu Dawud)

Dalam riwayat lain, disebutkan bahwa suatu ketika Rasulullah SAW tersenyum, beliau menjelaskan ketika seorang Muslim tidak membaca Basmalah sebelum makan, maka syaitan akan ikut makan dengannya. Namun, ketika Muslim tersebut teringat dan menyebut nama Allah SWT, maka syaitan pun langsung memuntahkan makanan yang sudah dimakannya.

Rasulullah SAW juga bersabda : “Sesungguhnya Allah SWT meridhai seorang hamba yang ketika makan suatu makanan lalu dia mengucapkan Alhamdulillah. Dan apabila dia minum suatu minuman maka dia pun mengucapkan Alhamdulillah.” (HR. Muslim, Ahmad dan Tirmidzi)

4. Makan menggunakan tangan kanan.

Abdullah bin Umar ra. berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda : “Jika salah seorang diantaramu makan, maka hendaklah ia makan dengan tangan kanannya dan jika ia minum maka hendaklah minum dengan tangan kanannya. Sebab syaitan itu makan dan minum dengan tangan kirinya.” (HR. Muslim)

Kedua tangan manusia mengeluarkan tiga macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan lebih banyak daripada tangan kiri. Enzim tersebut sangat membantu dalam proses pencernaan makanan.

5. Tidak bersandar ketika makan.

Rasulullah SAW bersabda : “Aku tidak makan dengan posisi bersandar (muttaki-an).” (HR. Bukhari)

“Muttaki-an” ada yang menafsirkan duduk bersilang kaki dan ada pula yang menafsirkan bersandar kepada sesuatu, baik itu bersandar di atas salah satu tangan atau bersandar pada bantal. Ada pula yang menafsirkan bersandar pada sisi badan.

Rasulullah SAW jika makan, tidak makan dengan menggunakan alas duduk seperti bantal duduk sebagaimana orang-orang yang ingin makan banyak dengan menu makanan yang variatif. Rasulullah SAW menjadikan makannya sebagai ibadah kepada Allah SWT. Karenanya beliau duduk tanpa alas dan mengambil makanan secukupnya.

6. Memakan makanan yang terdekat dahulu.

Umar bin Abi Salamah ra. bercerita : “Saat aku belia, aku pernah berada di kamar Rasulullah SAW dan kedua tanganku seringkali mengacak-acak piring-piring. Rasulullah SAW bersabda kepadaku, ’Nak, bacalah Bismillah, makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah dari makanan baik yang terdekat.” (HR. Bukhari)

7. Makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang.

Dari Mikdam bin Ma’dikarib ra. menyatakan pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda : “Tiada memenuhi anak Adam suatu tempat yang lebih buruk daripada perutnya. Cukuplah untuk anak Adam itu beberapa suap yang dapat menegakkan tulang punggungnya. Jika tidak ada cara lain, maka sepertiga (dari perutnya) untuk makanannya, sepertiga lagi untuk minuman dan sepertiganya lagi untuk bernafas.” (HR. Tirmidzi dan Hakim)

8. Menjilat tangan ketika makan tanpa sendok atau garpu.

Dari Abu Hurairah ra. bahwa Rasulullah SAW bersabda : “Jika salah seorang diantaramu makan, maka hendaklah ia menjilati jari-jemarinya, sebab ia tidak mengetahui dari jemari mana munculnya keberkahan.” (HR. Muslim)

Dalam hadits riwayat Imam Muslim pula, Ka’ab bin Malik ra. memberikan kesaksian bahwa ia pernah melihat Rasulullah SAW makan dengan menggunakan tiga jarinya dan beliau menjilatinya selesai makan.

Penemuan kesehatan modern menunjukkan bahwa ketika kita makan dengan jari dan menjilati jari untuk membersihkannya, maka jari tersebut mengeluarkan enzim yang sangat membantu bagi kelancaran pencernaan.

9. Membuang kotoran dari makanan yang terjatuh lalu memakannya.

Dari Anas bin Malik ra. berkata bahwa Rasulullah SAW sering makan dengan menjilati ketiga jarinya (Ibu jari, telunjuk dan jari tengah), seraya bersabda : “Apabila ada makananmu yang terjatuh, maka buanglah kotorannya dan hendaklah ia memakannya serta tidak membiarkannya untuk syaitan.” Dan beliau juga memerintahkan kami untuk menjilati piring seraya bersabda : “Sesungguhnya kamu tidak mengetahui pada makanan yang mana adanya berkah itu.” (HR. Muslim)

Islam melarang hal-hal yang mubazir, termasuk dalam hal makanan. Seringkali kita menyaksikan orang yang mengambil makanan berlebihan sehingga tidak habis dimakan. Makanan yang mubazir itu akhirnya dibiarkan untuk syaitan, padahal bisa jadi sebenarnya pada makanan tersebut terdapat keberkahan. Oleh karena itu, ketika mengambil makanan harus berdasarkan perhitungan bahwa makanan tersebut akan habis dimakan.

10. Makan dan minum sambil duduk.

Rasulullah SAW suatu ketika melarang seorang lelaki minum sambil berdiri. Berkata Qatadah : “Bagaimana dengan makan?” Rasul menjawab : “Itu lebih buruk lagi.” (HR. Muslim)

11. Tidak bernafas ketika minum dan menjauhkan mulut dari tempat minum ketika bernafas. 

Dari Abu Al-Mutsni Al-Jahni ra berkata, aku pernah berada di rumah Marwan bin Hakam, tiba-tiba datang kepadanya Abu Sa’id ra. Marwan berkata kepadanya : “Apakah engkau pernah mendengar Rasulullah SAW melarang bernafas di tempat minum?”. Abu Sa’id menjawab : “Ya. Ada seseorang pernah berkata kepada Rasulullah SAW, ”Aku tidak kenyang dengan air hanya satu kali nafas.” Lalu Rasulullah SAW bersabda, “Jauhkanlah tempat air (gelas) dari mulutmu, lalu bernafaslah!” Orang itu berkata lagi, “Sesungguhnya aku melihat ada kotoran pada tempat minum itu”. Lalu Rasulullah SAW bersabda, ”Kalau begitu, tumpahkanlah! (HR. Abu Dawud)

Dan juga dari Ibnu Abbas ra. berkata : “Rasulullah SAW telah melarang untuk menghirup udara di dalam gelas (ketika minum) dan meniup di dalamnya.” (HR. Tirmidzi)

Rasulullah SAW melarang bernafas ketika minum. Apabila minum sambil bernafas, tubuh kita mengeluarkan CO2 (Karbondioksida), apabila bercampur dengan H2O (Air) dapat menjadi H2CO3 (Cuka) sehingga menyebabkan minuman menjadi acidic (Asam). Hal ini dapat terjadi juga ketika meniup air panas. Makanan dan minuman panas sebaiknya tidak didinginkan dengan ditiup, tapi cukup dikipas.

12. Tidak berprasangka buruk jika makan ditemani orang yang berpenyakit.

Dari Jabir ra. bahwa Rasulullah SAW pernah memegang tangan orang yang majdzum (kusta), beliau meletakkan tangannya pada piring makan seraya bersabda : “Makanlah, yakinlah kepada Allah SWT dan bertawakkallah.” (HR. Abu Dawud)

13. Tidak duduk pada meja yang dihidangkan makanan haram.

Dari Jabir ra. bahwa Rasulullah SAW pernah bersabda : “Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir, maka hendaknya ia tidak duduk pada meja makan yang padanya diedarkan minuman khamr.” (HR. Imam Tirmidzi)

14. Mendo’akan yang mengundang makan.

Dari Anas bin Malik ra. bahwa Rasulullah SAW pernah datang ke Sa’ad bin Ubadah ra. yang menghidangkan roti dan mentega. Rasulullah SAW memakannya, lalu beliau bersabda : “Telah berbuka di sisimu orang-orang yang berpuasa. Hidanganmu telah dimakan oleh orang-orang shalih (baik) dan malaikat pun mendo’akan kebaikan untukmu.” (HR. Ahmad dan Abu Dawud)

15. Menutup tempat makan dan minum.

Dari Jabir ra. bahwa Rasulullah SAW pernah bersabda : “Tutuplah tempat makanan dan tempat minuman!” (HR. Bukhari Muslim)

Menutup tempat makan dan minum sangat bermanfaat untuk menghindarkan makanan dari polusi udara, kotoran atau zat-zat berbahaya yang dapat masuk ke dalam makanan atau minuman yang tidak titutupi.

Monday, July 29, 2013

12 Jenis Makanan Kegemaran Rasulullah

Madu tualang power! Click here
1. Barli : Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma : Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah sepert rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin: Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

4. Anggur : Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut.

5. Madu : Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis): Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.

7. Susu : Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.

8. Cendawan : Baik untuk mata, perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun: Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.

10. Delima: Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka: Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular di restoran Itali)

12. Air: Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati.

Pengambilan Makanan Cara Rasulullah

Madu tualang power! Click here
JENIS MAKANAN

Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh sembarangan. Hal inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit.

Diet Rasullulah saw menyebabkan beliau Rasullulah saw tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya-Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, kita takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan SUSU bersama DAGING 
Jangan makan DAGING bersama IKAN 
Jangan makan IKAN bersama SUSU 
Jangan makan AYAM bersama SUSU 
Jangan makan IKAN bersama TELUR 
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD 
Jangan makan SUSU bersama CUKA 
Jangan makan BUAH bersama SUSU CTH :- KOKTEL

CARA MAKAN

JANGAN MAKAN BUAH SETELAH MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKANLAH BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

TIDUR 1 JAM SETELAH MAKAN TENGAH HARI.

JANGAN SESEKALI TINGGAL UNTUK MAKAN MALAM . BARANG SIAPA YG TINGGAL UNTUK MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA. (maksudnya, jangan makan malam)

Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu. karena akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwan yang menemukan bahwa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merusak usus kita.

Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesihatan spt membuat amalan antara lain:

Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

Rasulullah saw mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya-Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (yaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Tafakur sesaat seperti 70 tahun ibadah nilainya. Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang tersebut.

Nabi SAW juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, yaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan)

SUNAH CARA MAKAN MENURUT NABI SAW :

Makan garam secuil (sikit dihujung jari kelingking) sebelum makan untuk menolak 70 macam penyakit, dan ambil lagi secuil dengan jari manis tangan kanan setelah makan.

Makanlah dengan tangan kanan tanpa senduk. Sebaiknya kita yang menunggu makanan dan bukan makananyang menunggu.

Berdoa sebelum dan setelah makan. Cuci tangan. Dan minum dengan memegang gelas dengan tangan kanan, meskipun tangan tersebut bekas kuah.

Duduk dibawah, bukan di bangku dan dimulai dari pinggir dan terakhir ketengah. Baik sekali makan berjemaah bersama keluarga, maupun teman. Seperti ketika haji atau buka puasa bersama di Masjid dalam satu talam boleh untuk empat orang.

Jangan sisakan sebutir nasipun, kerana nasi ini berzikir.

Sunday, July 28, 2013

Ustaz Din Tahik Ayam

Madu tualang power! Click here
Ayam pencen

Sebanyak ini sudah usia aku, dari pengamatan aku para ustaz, imam, siak dan bilal yg dihormati masyarakat setempat tidak akan diberi nama jolokkan yg ditambah dengan nama binatang.

Pernah dengar nama Imam Mat Lembu? Bilal Din Kaldai?

Tapi sejak PRU13, aku cukup senang dengar nama Ustaz Din Ayam. Tambah best lagi, mamat ini menantu Hadi Awang.

Apa punya kelas seorang ustaz orang ayam-ayamkan. Kalau orang hormat, perkataan 'ayam' tidak akan muncul.

Bagus lah Din Ayam, perhebatkan usaha. Mudah2an mamat ini akan jadi semacam Khairy Jamaludin. Pak Lah rebah kerana berpaut pada sokong Khairy yg membawa rebah.

Dah berapa penggal pun, negeri sendiri masih diperintah UMNO, bukan?

Ok jugak namanya, 'Ustaz Din Ayam'. Tapi kalau dapat tukar jadi 'Ustaz Din Tahik Ayam' lagi grand!

Kah kah kah!!!

Pssssst! Jangan lupa ada sorang lagi menantu Hadi Awang di Selama, Perak.

Friday, July 26, 2013

Kisah Rasulullah Dan Limau Pemberian Wanita Kafir

Madu tualang power! Click here


Suatu hari Rasulullah SAW didatangi oleh seorang wanita kafir. Ketika itu baginda bersama beberapa orang sahabat. Wanita itu membawa beberapa biji buah limau sebagai hadiah untuk baginda. Cantik sungguh buahnya.Siapa yang melihat pasti terliur. Baginda menerimanya dengan senyuman gembira. Hadiah itu dimakan oleh Rasulullah SAW seulas demi seulas dengan tersenyum.

Biasanya Rasulullah SAW akan makan bersama para sahabat, namun kali ini tidak. Tidak seulas pun limau itu diberikan kepada mereka. Rasulullah SAW terus makan. Setiap kali dengan senyuman, hinggalah habis semua limau itu. Kemudian wanita itu meminta diri untuk pulang, diiringi ucapan terima kasih dari baginda. Sahabat-sahabat agak hairan dengan sikap Rasulullah SAW itu.

Lalu mereka bertanya. Dengan tersenyum Rasulullah SAW menjelaskan "Tahukah kamu, sebenarnya buah limau itu terlalu masam semasa saya merasainya kali pertama. Kiranya kalian turut makan bersama, saya bimbang ada di antara kalian yang akan mengenyetkan mata atau memarahi wanita tersebut. Saya bimbang hatinya akan tersinggung. Sebab tu saya habiskan semuanya."

Begitulah akhlak Rasulullah SAW. Baginda tidak akan memperkecil-kecilkan pemberian seseorang biarpun benda yang tidak baik, dan dari orang bukan Islam pula. Wanita kafir itu pulang dengan hati yang kecewa. Mengapa? Sebenarnya dia bertujuan ingin mempermain-mainkan Rasulullah SAW dan para sahabat baginda dengan hadiah limau masam itu. Malangnya tidak berjaya. Rancangannya di'tewas'kan oleh akhlak mulia Rasulullah SAW.

Keluar Kangkang Shahrezat, Masuk Kangkang Jepun

Madu tualang power! Click here
Gambar ini telah muncul di Facebook aku hari ini.

Terlintas difikiran aku, puak-puak ini fikir dosa itu boleh main passing-passing ke? Kah kah kah kah!!!


Puak-puak ni, dari Mahafiraun hinggalah ke tukang bawak beg James Bond, kalau mengikutkan hukum, dah lama kudung tangan kiri kanan.

Kapur sana, songlap, kelepet sini, kambus kat Jepun.

Kelaaaaaaas!

Jepun dah kompom tak mahu rugi, putar sana, kelentong sini, copy paste lebih kurang, kemudian yg kena berak akhirnya orang Melayu.

Thursday, July 25, 2013

Mukjizat Rasulullah

Madu tualang power! Click here

Ternyata Rasulullah memiliki mu'jizat yang diberikan Allah sebagai yang terbanyak diantara para nabi dan rasul yang lain. Beliau memiliki 62 mu'jizat

diantaranya :

Masa Kecil Muhammad

Aminah binti Wahab, ibu Muhammad pada saat mengandung Muhammad tidak pernah merasa lelah seperti wanita pada umumnya.

Saat melahirkan Muhammad, Aminah binti Wahab tidak merasa sakit seperti wanita sewajarnya.

Muhammad dilahirkan dalam keadaan sudah berkhitan.

Pada usia 5 bulan ia sudah pandai berjalan, usia 9 bulan ia sudah mampu berbicara dan pada usia 2 tahun ia sudah bisa dilepas bersama anak-anak Halimah yang lain untuk menggembala kambing.

Halimah binti Abi-Dhua’ib, ibu susuan Muhammad dapat menyusui kembali setelah sebelumnya ia dinyatakan telah kering susunya. Halimah dan suaminya pada awalnya menolak Muhammad karena yatim. Namun, karena alasan ia tidak ingin dicemooh Bani Sa’d, ia menerima Muhammad. Selama dengan Halimah, Muhammad hidup nomaden bersama Bani Sa’d di gurun Arab selama empat tahun.

Abdul Muthalib, kakek Muhammad menuturkan bahwa berhala yang ada di Ka’bah tiba-tiba terjatuh dalam keadaan bersujud saat kelahiran Muhammad. Ia juga menuturkan bahwa ia mendengar dinding Ka’bah berbicara, “Nabi yang dipilih telah lahir, yang akan menghancurkan orang-orang kafir, dan membersihkan dariku dari beberapa patung berhala ini, kemudian memerintahkan untuknya kepada Zat Yang Merajai Seluruh Alam Ini.”

Dikisahkan saat Muhammad berusia empat tahun, ia pernah dibedah perutnya oleh dua orang berbaju putih yang terakhir diketahui sebagai malaikat. Peristiwa itu terjadi di ketika Muhammad sedang bermain dengan anak-anak Bani Sa’d dari suku Badui. Setelah kejadian itu, Muhammad dikembalikan oleh Halimah kepada Aminah. Sirah Nabawiyyah, memberikan gambaran detai bahwa kedua orang itu, “membelah dadanya, mengambil jantungnya, dan membukanya untuk mengelurkan darah kotor darinya. Lalu mereka mencuci jantung dan dadanya dengan salju.” Peristiwa seperti itu juga terulang 50 tahun kemudian saat Muhammad diisra’kan ke Yerusalem lalu ke Sidratul Muntaha dari Mekkah.

Dikisahkan pula pada masa kecil Muhammad, ia telah dibimbing oleh Allah. Hal itu mulai tampak setelah ibu dan kakeknya meninggal. Dikisahkan bahwa Muhammad pernah diajak untuk menghadiri pesta dalam tradisi Jahiliyah, namun dalam perjalanan ke pesta ia merasa lelah dan tidur di jalan sehingga ia tidak mengikuti pesta tersebut.

Pendeta Bahira menuturkan bahwa ia melihat tanda-tanda kenabian pada diri Muhammad. Muhammad saat itu berusia 12 tahun sedang beristirahat di wilayah Bushra dari perjalannya untuk berdagang bersama Abu Thalib ke Syiria. Pendeta Bahira menceritakan bahwa kedatangan Muhammad saat itu diiringi dengan gumpalan awan yang menutupinya dari cahaya matahari. Ia juga sempat berdialog dengan Muhammad dan menyaksikan adanya sebuah “stempel kenabian” (tanda kenabian) di kulit punggungnya.

Mukjizat lain adalah Muhammad pernah memperpendek perjalanan. Kisah ini terjadi saat pulang dari Syiria. Muhammad diperintahkan Maisarah membawakan suratnya kepada Khadijah saat perjalanan masih 7 hari dari Mekkah. Namun, Muhammad sudah sampai di rumah Khadijah tidak sampai satu hari. Dalam kitab as-Sab’iyyatun fi Mawadhil Bariyyat, Allah memerintahkan pada malaikat Jibril, Mikail, dan mendung untuk membantu Muhammad. Jibril diperintahkan untuk melipat tanah yang dilalui unta Muhammad dan menjaga sisi kanannya sedangkan Mikail diperintahkan menjaga di sisi kirinya dan mendung diperintahkan menaungi Muhammad.

Kharisma

Tatapan mata yang menggetarkan Ghaurats bin Harits, yaitu seorang musuh yang sedang menghunus pedang kearah leher Muhammad.

Menjadikan tangan Abu Jahal kaku.

Jin yang bernama Muhayr bin Habbar membantu dakwah Muhammad, kemudian jin itu diganti namanya menjadi Abdullah bin Abhar.

Menghilang Dan Menidurkan Musuh

Menghilang saat akan dibunuh oleh utusan Amr bin at-Thufail dan Ibad bin Qays utusan dari Bani Amr pada tahun 9 Hijriah atau Tahun Utusan.

Menghilang saat akan dilempari batu oleh Ummu Jamil, bibi Muhammad ketika ia duduk di sekitar Ka’bah dengan Abu Bakar.

Menghilang saat akan dibunuh Abu Jahal dimana saat itu ia sedang shalat.

Menidurkan 10 pemuda Mekkah yang berencana membunuhnya dengan taburan pasir.

Binatang, Tumbuhan, Alam Dan Benda Mati

Seekor srigala berbicara kepada Muhammad.

Berbicara dengan unta yang lari dari pemiliknya yang menyebabkan masyarakatnya meninggalkan shalat Isya’.

Berbicara dengan unta pembawa hadiah raja Habib bin Malik untuk membuktikan bahwa hadiah tersebut bukan untuk Abu Jahal melainkan untuk Muhammad.

Mengusap kantung susu seekor kambing untuk mengeluarkan susunya yang telah habis. Dua Sahabat Nabi saw dibimbing oleh cahaya.

Mimbar menangis setelah mendengar bacaan ayat-ayat Allah.

Pohon kurma dapat berbuah dengan seketika.

Batang pohon kurma meratap kepada Muhammad.

Pohon menjadi saksi dan dibuat berbicara kepada Muhammad.

Berhala-berhala runtuh dengan hanya ditunjuk oleh Muhammad.

Mendatangkan hujan dan meredakan banjir saat musim kemarau tahun 6 Hijriah di Madinah yang saat itu mengalami kekeringan.

Berbicara dengan gunung untuk mengelurkan air bagi Uqa’il bin Abi Thalib yang kehausan.

Berbicara dengan gilingan tepung Fatimah yang takut dijadikan batu-batu neraka.

Merubah emas hadiah raja Habib bin Malik menjadi pasir di gunung Abi Qubaisy.

Memerintahkan gilingan tepung untuk berputar dengan sendirinya.

Tubuh Muhammad memancarkan petir ketika hendak di bunuh oleh Syaibah bin ‘Utsman pda Perang Hunain.

Makanan Dan Minuman

Makanan yang di makan oleh Muhammad mengagungkan Nama Allah.

Makanan sedikit yang bisa dimakan sebanyak 800 orang pada Perang Khandaq.

Roti sedikit cukup untuk orang banyak.

Sepotong hati kambing cukup untuk 130 orang.

Makanan yang dimakan tidak berkurang justru bertambah tiga kali lipat.

Menjadikan beras merah sebanyak setengah kwintal yang diberikan kepada orang Badui Arab tetap utuh tidak berkurang selama berhari-hari.

Menjadikan minyak samin Ummu Malik tetap utuh tidak berkurang walau telah diberikan kepada Muhammad.

Air memancar dari sela-sela jari. Kemudian air itu untuk berwudhu 300 orang sahabat hanya dengan semangkuk air.

Susu dan kencing unta bisa menyembuhkan penyakit atas ijin Allah.

Mendo’akan Dan Menyembuhkan

Menyembuhkan betis Ibnu Al-Hakam yang terputus pada Perang Badar, kemudian Muhammad meniupnya, lalu sembuh seketika tanpa meresakan sakit sedikit pun.

Mata Qatadah terluka pada Perang Uhud, sehingga jatuh dari kelopaknya, kemudian oleh Muhammad mata tersebut dimasukkan kembali dan menjadi lebih indah dari sebelumnya.

Mendo’akan untuk menumbuhkan gigi salah seorang sahabatnya bernama Sabiqah yang rontok sewaktu perang.

Mendo’akan Anas bin Malik dengan banyak harta dan anak.

Menyembuhkan daya ingat Abu Hurayrah yang pelupa.

Menyembuhkan penyakit mata Ali bin Abi Thalib saat pemilihan pembawa bendera pemimpin dalam perang Khaibar.

Menyembuhkan luka gigitan ular yang diderita Abu Bakar dengan ludahnya saat bersembunyi di Gua Tsur dari pengejaran penduduk Mekah.

Menyembuhkan tangan wanita yang lumpuh dengan tongkatnya.

Menyambung tangan Badui yang putus yang dipotongnya sendiri setelah menampar Muhammad.

Mendoakan supaya Kerajaan Kisra hancur, kemudian do’a tersebut dikabulkan.

Mendoakan Ibnu Abbas menjadi orang yang faqih dalam agama Islam.

Hal Ghaib Dan Ramalan

Mengetahui siksa kubur dua orang dalam makam yang dilewatinya karena dua orang tersebut selalu shalat dalam keadaan kotor karena kencingnya selalu mengenai pakaian shalat.

Mengetahui ada seorang Yahudi yang sedang disiksa dalam kuburnya.

Meramalkan seorang istrinya ada yang akan menunggangi unta merah, dan disekitarnya ada banyak anjing yang menggonggong dan orang tewas. Hal itu terbukti pada Aisyah pada saat Perang Jamal di wilayah Hawwab yang mengalami kejadian yang diramalkan Muhammad.

Meramalkan istrinya yang paling rajin bersedekah akan meninggal tidak lama setelahnya dan terbukti dengan meninggalnya Zainab yang dikenal rajin bersedekah tidak lama setelah kematian Muhammad.

Meramalkan Abdullah bin Abbas akan menjadi “bapak para khalifah” yang terbukti pada keturunah Abdullah bin Abbas yang menjadi raja-raja kekhalifahan Abbasiyah selama 500 tahun.

Meramalkan umatnya akan terpecah belah menjadi 73 golongan.

Mukjizat Terbesar

Membelah bulan dua kali untuk membuktikan kenabiannya pada penduduk Mekkah.

Isra ke Masjidil Aqsa dari Masjidil Haram lalu Mi’raj ke Sidratul Muntaha dari Baitul Maqdis tidak sampai satu malam pada tanggal 27 Rajab tahun 11 Hijriah.

Menerima Al-Qur’an sebagai Firman Tuhan terakhir padahal ia seorang yang buta huruf.

Nah! Satu Lagi Habuan Untuk Si Keling Kitol

Madu tualang power! Click here
Setelah Tabong Hajee dikepalai Si Keling Mandaliar, kini giliran Felda Global Ventures Holding Bhd. mendapat boss Si Keling Kitol.

Ini dia orangnya. Tak tahulah la dari belukar mana atau dari gunung berapi mana Felda kutip.




Bukan sikit punya barua, dalam berjuta-juta umat Melayu dan diantara beratus-ribu generasi ke-2 dan ke-3 Felda, sekor haram tak ada yg di pandang layak mengepalai Felda. 

Si Keling Kitol juga dicari. Sedangkan Felda itu tulang belakangnya, orang Melayu.

Mari kita julang malaon yg beli ijazah dari Balakong ni. Mari kita angkat songkok tinggi-tinggi!

Hidop! Hidop! Hidop Melayu!!

Kah kah kah kah kah!

Wednesday, July 24, 2013

Peristiwa Dada Rasulullah Dibelah

Madu tualang power! Click here

Telah diriwayatkan oleh Ibnu Hisham, Ibnu Ishaq dan Ibnu Sa`d ketika Nabi berusia antara 2 hingga 4 tahun telah berlaku satu peristiwa yang menakutkan untuk keluarga Halimatus Sa'adiah. Perkara yang dianggap luar biasa bagi orang-orang seperti kita, iaitu tentang pembelahan dada Nabi. Peristiwa itu membuatkan Halimatus takut untuk memelihara Nabi dengan lebih lama.

Peristiwa berlaku ketika Nabi dan anak-anak Halimatus Sa'adiah sedang melihat anak-anak kambing Abu Kabsyah (suami Halimatus Sa'adiah) yang baru dilahirkan. Sedang mereka leka dengan perkara itu, tiba-tiba muncul 2 orang lelaki yang sangat elok rupa parasnya, berpakaian serba putih, dan terus mereka datang mengambil Nabi dan membawanya ke satu tempat berdekatan. Kedua-dua lelaki itu kemudian menidurkan Nabi kemudian membuka baju Nabi dan membelah dada Nabi. Tidak diketahui samada dada Nabi itu dibelah dengan tangan atau menggunakan alat pembedahan.

Perkara ini telah diceritaka kepada Halimatus Sa'adiah oleh salah seorang anaknya, yang berlari-lari mendapatkan ibu mereka

"Ibuuuu! ibuuu, Muhammad dibunuh, Muhammad dibunuh...!'

Mendengar jeritan anaknya itu Halimatus menjadi keras seperti batu kerana tergejut yang amat sangat. kemudian anaknya menyambung...

"Saudara saya orang Quraisy itu telah ditangkap oleh dua orang lelaki berpakaian putih. Setelah ia terlebih dahulu ditidurkan miring, lalu dibelah perutnya, yang membelahnya ialah kedua-dua orang yang menangkapnya itu. Kedua-duanya kelihatan menggerakkan badannya."

Mendengar berita itu Halimatus Sa'adiah bergegas pergi mendapatkan Nabi di tempat yang diceritakan oleh anaknya tadi. Didapati Nabi berdiri dan kelihatan muka Nabi sangat pucat.

"Mengapakah engkau wahai anakku?" tanya Halimatus Sa'adiah

Nabi menjawab "Telah datang dua orang lelaki yang berbaju putih kepada Saya, kemudian menidurkan Saya, lalu membelah perut saya, kemudian keduanya mencari sesuatu dalam perut Saya, Saya tidak tahu apa yang di cari oleh kedua-dua lelaki tersebut."

Seterusnya Halimatus Sa'adiah terus membawa Nabi balik kerumah kerana bimbang perkara itu terjadi lagi. Oleh kerana kebimbangan itu, Abu Kabsyah berkata kepada isterinya;

"Halimah! saya takut anak ini terkena apa-apa. Bawalah dia kembali kepada keluarganya sebelum terjadi apa-apa yang aku bimbangkan itu."

Selepas peristiwa itu, Abu Kabsyah tidak lagi membernarkan anak-anaknya dan Nabi bermain di kawasan yang difikirkan bahaya. Dia juga berpesan agar anak-anaknya menjaga Nabi dengan bersungguh-sungguh agar perkara yang sama tidak berulang lagi. Dikhuatiri jika ada orang yang berniat jahat terhadap Nabi.

Diriwayatkan oleh Anas ra bahawa pembelahan itu dilakukan oleh Malaikat Jibrail as, dia membelah dan mengeluarkan hati Baginda dan membasuhnya dengan air zam-zam yang diisi didalam bekas yang diperbuat dari emas. Sambil Jibrail berkata " Dibahagian ini lah tempat Syaitan bersarang."

Didalam Fiqh Al-Sirah karangan Muhammad Sa`id Ramadan Al-Buti ada menyebut bahawa pembedahan tersebut adalah untuk membersihkan hati Baginda dari segi fizikal hati tersebut dan juga rohani, ia juga sebagai cara Allah swt mempersiapkan Baginda untuk menerima Wahyu kelak juga sebagai insan yang mak'sum.

Tuesday, July 23, 2013

Mueeza ~ Kucing Kesayangan Rasulullah

Madu tualang power! Click here
Sumber; http://shafiqolbu.wordpress.com

Ramai yang suka memelihara dan menyayangi kucing. Tahukah antum bahawa Nabi Muhammad ﷺ memiliki seekor kucing kesayangan yang Baginda namakan ‘Mueeza’.

Muezza Kesayangan Rasulullah 

Setiap kali Rasulullah ﷺ menerima tetamu di rumah, Baginda selalu mengendong Mueeza dan diletakkan di atas paha Baginda. Salah satu sifat Mueeza yang paling Rasulullah ﷺ suka ialah Mueeza selalu mengiaw sewaktu mendengar azan, seolah-olah bunyi suaranya seperti mengikuti alunan suara azan tersebut.

Pernah berlaku suatu kejadian ketika Rasulullah ﷺ hendak mengambil jubahnya, ternyata Muezza sedang tidur dengan santai di atas jubah Baginda. Oleh kerana tidak ingin mengganggu kucing kesayangannya itu, Rasulullah ﷺ pun memotong bahagian lengan jubah Baginda yang dibaringi oleh Mueeza dari supaya tidak membangunkan Muezza.

Ketika Baginda pulang ke rumah, Muezza terbangun dan menundukkan kepala kepada tuannya. Rasulullah ﷺ menunjukkan kasih sayangnya dengan mengusap lembut ke badan kucing itu.

Kucing Tidak Najis

Nabi menekankan bahawa kucing itu tidak najis. Bahkan dibenarkan untuk berwudhuk menggunakan air bekas minum kucing kerana dianggap suci.

Abu Qatadah Radliyallaahu ‘anhu berkata bahawa Rasulullah ﷺ pernah bersabda, “Kucing itu tidak najis.

Ia adalah termasuk haiwan yang suka berkeliaran di rumah (haiwan pemeliharaan).” [HR At-Tirmidzi, An-Nasa’I, Abu Daud, Ibnu Majah dan Ibnu Khuzaimah].

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Rasulullah ﷺ pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, Baginda berkata, “Ya Anas! Tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bekas.” Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Rasulullah ﷺ menuju ke arah bekas tersebut.

Namun, seekor kucing datang dan menjilat bekas tersebut. Melihat itu, Rasulullah ﷺ berhenti sehingga kucing tersebut berhenti minum lalu berwudhuk.

Rasulullah ﷺ ditanya mengenai kejadian tersebut, Baginda menjawab, “Ya Anas! Kucing termasuk perhiasan rumah rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa budak suruhannya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang mendirikan solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk meletakkannya.

Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan melakukan solat, ia terlupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, ‘Aisyah ra. Lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing dan Aisyah memakannya.

Rasulullah ﷺ bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliaran di rumah.” Aisyah juga pernah melihat Rasulullah ﷺ berwudhuk dari sisa jilatan kucing, [Hadis Riwayat alBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni].

Hadis ini diriwayatkan dari Malik, Ahmad dan imam hadis yang lain. Oleh kerana itu, kucing adalah binatang yang badan, peluh, bekas makanannya adalah suci.

Demikianlah kisah tentang kucing Nabi Muhammad ﷺ Mueeza. Semoga dengan menghayati kisah di atas, kita akan ketahui betapa kasih dan sayangnya Rasulullah ﷺ terhadap haiwan.

Rasulullah ﷺ ada berpesan supaya menyayangi kucing kesayangan sebagaimana kita menyayangi keluarga sendiri. Aisyah binti Abu Bakar As-Shiddiq, isteri Rasulullah ﷺ juga amat menyayangi kucing dan berasa amat kehilangan jika ditinggal pergi oleh kucingnya. Beberapa orang terdekat Nabi turut memelihara kucing. Abdul Rahman bin Sakhr Al Azdi. diberi gelaran Abu Hurairah (bapa para kucing jantan), kerana kegemarannya menjaga dan memelihara berbagai jenis kucing jantan dirumahnya.

Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan lucu ini sangatlah berat, dalam sebuah hadis sahih Al-Bukhari, dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kucingnya dan tidak pula melepas kucingnya untuk mencari makan sendiri, Nabi SAW pun menjelaskan bahawa hukuman bagi wanita ini adalah seksa neraka.

Abdullah bin Umar ra. juga meriwayatkan bahawa Rasulullah ﷺ. bersabda: “Seorang wanita diseksa kerana mengurung seekor kucing sampai mati. Kemudian wanita itu masuk neraka kerananya, iaitu kerana ketika mengurungnya dia tidak memberinya makan dan tidak pula memberinya minum sebagaimana dia tidak juga melepasnya mencari makan dari serangga-serangga tanah.” (Hadis Riwayat Muslim r.a.)

والله أعلم بالصواب 
Wallahu A’lam Bish Shawab

(Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

Monday, July 22, 2013

Mimpi Pelajar UIA Bertemu Rasulullah

Madu tualang power! Click here
Dicedok dari suaramuhajirin

Nama yang dipilih oleh ayah beliau adalah Syamimi yg bermaksud ‘kesayanganku’, jua gelaran Nabi pada puteri kesayangan Baginda, Fatimah. Ketika khilaf memilih nama itu, ayah beliau mengharapkan mudah-mudahan suatu hari nanti anaknya akan menjadi salah seorang mutiara kesayangan Rasulullah s.a.w. Alhamdulillah, doanya makbul selepas 23 tahun kelahiran anak sulungnya daripada 8 adik-beradik itu.

Al-Quran 30 juzuk terpelihara kemas dalam hatinya. Beliau menghabiskan masa 3 tahun utk menghafal 30 juzuk Kalamullah ketika berada di negeri kelahirannya. Beliau hafal sendiri untuk memenuhi harapan ibu ayah yang mengharapkan ada dalam kalangan anak mereka menjadi seorang hafiz atau hafizah. Sebagai anak sulung, beliau mengambil tanggungjawab ini utk menjadi contoh kpd adik2 yg lain. Setiap hari beliau hafal 2 mukasurat Al-Quran dan tasmi’ dgn ustaz di sebelah rumahnya. Sekarang beliau pelajar tahun 4 jurusan Undang-Undang Syariah di universiti ini.

Akak ni memang diuji dengan sakit yg tak tahu apa punca sejak lebih setahun yang lalu. Sakitnya rasa seperti ditikam-tikam dengan pisau di bahagian belakang tubuhnya. Tambahan pula kaki yang sakit di bahagian lutut sejak 8 tahun lalu tidak pernah sembuh. Pernah satu ketika, selepas makan, beliau muntah bersama segumpal rambut dari kerongkongnya. Penderitaannya hanya Allah dan dia sendiri yang tahu. Sudah lama beliau tidak terdaya ke kelas kerana sakit itu membuatkan dia tidak dapat berdiri atau berjalan. Hilang selera makannya hingga badannya susut hampir 13 kg. Beliau hanya menggagahkan diri untuk pergi berwudhu’ 2 hingga 3 kali sehari. Wudhu’ itu dijaga sebaik mungkin untuk ibadah sepanjang hari.

Hari2 yang dilaluinya dipenuhi dgn membaca Al-Quran dan qiamullail sebagai pendinding daripada gangguan yg terus2an menyakiti diri. Diceritakan makhluk2 halus itu akan mengganggunya terutama pada waktu sebelum Subuh, Zuhur dan Maghrib. Beliau telah banyak berubat di merata tempat, berjumpa doktor2 pakar, malah ulama’ yg faqih dalam ilmu perubatan Islam serta akhir sekali bertemu seorang lecturer di sini. Tapi beliau hanya mampu bertahan. Pesan ustaznya, setiap kali beliau sakit, banyakkan membaca Surah Al-Baqarah.

Pagi Khamis itu, beliau berniat utk hadir kuliyah sebab sudah terlalu lama tidak mampu ke kelas. Beliau bangun kira2 jam 4.30 pagi untuk solat. Berbekalkan sedikit kekuatan yang digagahkan, beliau ke bilik air untuk berwudhu’ dengan memapah dinding dan segala apa yg mampu membantu beliau untuk berdiri. Habis berwudhu’, beliau jatuh tersungkur, rasa seperti ada yang menolak keras dari belakang. Tika itu beliau sudah tidak mampu berdiri. Justeru beliau merangkak ke bilik. Sampai saja di bilik, beliau ketuk pintu dan rebah di depan bilik tersebut. Disebabkan sakit yg mungkin sudah tidak tertanggung, dengan spontan beliau niatkan, “Ya Allah, kiranya mati itu baik untukku, aku redha, tapi kiranya Engkau ingin aku terus hidup, aku ingin dengar kata-kata semangat daripada Rasulullah s.a.w. sendiri..”

Kemudian beliau pengsan. Kawan-kawan sebilik mengangkat beliau ke dalam biliknya dan di baringkan di sana . Waktu itu, mereka telah pun ‘forward message’ pada rakan-rakan yang lain agar dibacakan surah Yasin kerana beliau nampak sudah nazak. Malah mereka telah sedia dengan nombor2 ahli keluarganya untuk dihubungi kiranya ada apa2 berlaku dengan izin Allah. Kira2 jam 11 pagi itulah, ketika tertidur dengan tenang dalam waktu qoilulah, beliau bermimpi. Beliau sedang terbaring dalam keadaan memakai telekung dengan tangannya diqiam seperti dalam solat di suatu tempat asing yang sangat cantik. Beliau terbaring di sebelah mimbar dan kelihatan banyak tiang di sekitarnya.

Tiba-tiba datang seorang Hamba Allah dengan wajah yang bercahaya dari arah depan dan berdiri hampir sekali, kira2 2 meter dari beliau. Wajahnya SubhanaLlah..indah sekali, tak dapat nak digambarkan. Beliau tertanya2, siapakah orang ini? cantik sekali kejadiannya dan hati beliau rasa sangat tenang dengan hanya melihat wajahnya. Dirasakan seluruh kesengsaraan yg ditanggung selama ini lenyap begitu sahaja. Kemudian, Hamba Allah itu mengatakan, “Assalamu’alaikum, ana Rasulullah!!..” Subhanallah..Baginda Nabi rupanya! Nabi memakai jubah putih dan kain serban berwarna hijau di atas bahu baginda. Beliau nampak dgn jelas mata Baginda Nabi, janggut Baginda, rambut Baginda, kain serban di atas bahu Baginda dan tubuh Baginda. Kemudian Nabi katakan “Enti fil masjidi” (kamu sekarang berada di masjidku, Masjid Nabawi).. Allahuakbar!

Kemudian Baginda Nabi s.a.w. berkata: QalAllahuta’ ala; “InnaAllahama’ assobirin” (sesungguhnya Allah bersama orang2 yg sabar). Ketika mendengar suara Nabi mengalunkan Kalamullah, terasa bergema suara merdu Nabi di seluruh alam. Sememangnya Baginda sebaik-baik kejadian dan diciptakan dgn penuh kesempurnaan. Nabi katakan (dalam lughahl arab, tp diterjemahkan di sini) ; “Ya Syamimi, dengan berkat kesabaran enti, dengan sakit yg enti tanggung selama ini, dan dengan berkat Al-Quran yang enti pelihara di dalam hati, maka Allah bukakan hijab untuk enti nampak ana..” Ketika Nabi menyebut Ya Syamimi, terlintas di hatinya “Ya Allah..Baginda kenal ummatnya!”. Ya Rasulullah… Ketika itu, beliau dapat merasakan baiknya Allah, memberikan nikmat yang begitu besar buat dirinya.

Kemudian Nabi katakan lagi; “Sampaikan salamku buat sahabat2 seperjuangan Islam. InsyaAllah, kita semua akan berjumpa nanti..” Nabi s.a.w. kemudian melafazkan; “Ummati.. ummati..ummati…” dan beliau nampak jelas Nabi menangis saat itu. Beberapa titisan airmata Baginda yg suci mengalir untuk ummat Baginda! Kemudian Baginda Nabi melangkah pergi. Beliau merintih, “Jangan pergi Ya Rasulullah..” tetapi Baginda tetap pergi. Subhanallah, walaupun kita tak pernah bersua dgn Nabi yg mulia, Baginda kenal dan sentiasa ingat akan ummatnya. Beliau sendiri tidak pasti, apakah Baginda menangis kerana rindu kepada ummatnya, atau mungkin saja Baginda sedih dgn ummat akhir zaman ini? wallahua’lam…

Sedar daripada tidur yang amat indah pengisiannya itu, beliau masih dikelilingi oleh rakan2 yg turut terdengar rintihan beliau dalam tidurnya “Jangan pergi Ya Rasululah…” Beliau kemudian menceritakan kepada rakan-rakannya tentang mimpinya sekaligus menyampaikan salam Rasulullah buat ummat Baginda. Semua yg mendengar menangis lantaran rindu pada Nabi. Rasa malu pada Nabi kerana kita jarang2 ingat pada Baginda sedangkan kita amat terhutang budi padanya. Lebih2 lagi kita sedar bahawa hanya syafaat Bagindalah yg dikejar di akhirat kelak.

Ya Allah..ketika itu, tiada kata yg lebih tinggi daripada kalimah Alhamdulillah utk di rafa’kan pada Allah atas ni’mat yang begitu besar yang Allah berikan pada dirinya. Rasa tak layak dirinya menerima anugerah dengan ujian yg hanya sedikit berbanding insan2 yg lebih berat diuji oleh Allah. Kiranya ada kalimah pujian yang lebih tinggi dari Hamdalah, pasti akan beliau sebutkan buat Allah Yang Maha Kaya. Semuanya terangkum dalam Rahmat-Nya yg melimpah ruah. Rasa sakit masih menular di tubuhnya. Cuma kali ini dia bertekad tidak akan menangis lagi untuk kesakitan ini.

Usai solat Zuhur, rasa sakit yang ditanggung makin hebat. Tak pernah beliau merasakan sakit yang sebegitu rupa. Terasa panas seluruh badan dan seluruh tubuhnya rasa ditikam pada setiap penjuru. Kalau dulu, beliau akan menangis dalam menghadapi kesakitan, namun pada waktu itu beliau pujuk diri untuk tidak menangis. “Apa sangatlah sakit yang aku tanggung ini berbanding nikmat yg Allah telah bagi untuk melihat Baginda Nabi s.a.w..”

Kemudian beliau tidur. Beliau terus rasakan berada di tempat tinggi, tempat yg biasa hadir sepanjang beliau menerima gangguan. Beliau katakan “Ya Allah, apa lagi yang hendak Engkau berikan buat hambamu yg hina ni, rasa malu sangat dengan-Mu Ya Allah…” Kemudian dengan izin Allah, datang empat orang yang berpakaian serba hijau. Salah seorang daripadanya mengatakan; “Assalamu’alaikum Ya Syamimi..Rasulullah s.a.w. sampaikan salam buatmu. Kami utusan Rasululah..Nahnu khulafa’ ar-rasyidin. Ana Abu Bakr, ini Ummar Al-Khattab, Uthman bin ‘affan dan Ali..” Subhanallah..Saidina Abu Bakr memperkenal dirinya dan ketiga2 sahabat yg mulia. Beliau nampak sendiri, Saidina Abu Bakr yang amat lembut perwatakannya, Saidina Ummar dengan wajah tegasnya, Saidina Uthman yg cantik sekali dan Saidina ‘Ali yg agak kecil orangnya.

Para Sahabat mengatakan; “Kami diutuskan oleh Baginda Nabi untuk membantu enti..” Kemudian keempat2 mereka membacakan ayat 102 surah Al-Baqarah yg bermaksud:

“Dan mereka mengikuti apa yg dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman. Sulaiman itu tidak kafir tetapi syaitan-syaitan itulah yang kafir, mereka mengajarkan sihir pada manusia dan apa yg diturunkan pada 2 malaikat di negeri Babylon iaitu Harut dan Marut. Padahal keduanya tidak mengajarkan sesuatu kepada seseorang sebelum mengatakan ‘Sesungguhnya kami hanyalah cubaan (bagimu) sebab itu janganlah kafir.’ Maka mereka mempelajari dari keduanya (malaikat itu) apa yang (dapat) memisahkan antara seorang (suami) dengan isterinya. Mereka tidak akan dapat mencelakakan seseorang dengan sihirnya kecuali dengan izin Allah. Mereka mempelajari sesuatu yang mencelakakan, dan tidak memberi manfaat kepada mereka. Dan sungguh, mereka sudah tahu, barang siapa membeli (menggunakan sihir) itu, nescaya tidak akan mendapat keuntungan di akhirat. Dan sungguh, sangatlah buruk perbuatan mereka yang menjual dirinya dgn sihir, sekiranya mereka tahu..”

Selesai membaca ayat itu, para sahabat Nabi menghembus pada makhluk2 yang sedang mengganggu beliau dan mereka semua hancur terbakar. Subhanallah..waktu itu terus terasa seolah2 tubuhnya yang sakit dahulu ditukarkan Allah s.w.t. dengan tubuh yang baru. Hilang segala kesakitan yang setahun lebih ditanggung beliau dengan sabar. Saidina Abu Bakr mengatakan; “Inilah ganjaran besar dari Allah buat orang-orang yang sabar..” Kemudian, para sahabat Nabi yg mulia itu pun pergi meninggalkannya.

Selesai mimpi indah yang kedua ini, beliau bangun dari tidur dan terus duduk. Rakan2 sebilik pelik, kenapa beliau dapat bangun dan duduk dengan mudah . Kemudian sahabat2nya itu menyuruh beliau bangun berdiri dan alhamduliLlah..dengan mudah beliau bangun berdiri dan berjalan d sekitar bilik. “Ya Allah, penyakit ana dah sembuh..” Semua sahabat yang ada di situ bergembira dan menangis. Kemudian beliau segera ke bilik air untuk berwudhu’. Dengan tubuh yang ‘baru’, beliau sujud syukur pada Allah s.w.t. “Ya Allah, kiranya di beri tempoh sujud 100 tahun pun belum dapat diriku menjadi hamba-Mu yang bersyukur atas nikmat yang telah Engkau berikan..”

Beliau berpesan pada kami; “Adik-adik, wajarlah para sahabat Nabi yang mulia sanggup mati demi mempertahankan Baginda. Akak yang diberi rezeki melihat Nabi tak sampai pun 5 minit dah rasa tak sanggup berpisah dengannya. Kalau boleh, nak duduk je di bilik untuk beribadah pada Allah dan mengenang wajah Nabi yg mulia. Tapi menyedari banyak lagi taklifan dan tanggungjawab kita atas muka bumi Allah ini, maka hidup mesti diteruskan. Sekarang ini hati akak tenang sangat..kalau boleh, nak je akak pinjamkan hati ni walau hanya sesaat agar adik2 dapat merasakan betapa beningnya hati ini. Tapi itu tak mungkin kan , mungkin ini bahagian akak, bahagian kalian? Hanya Pemiliknya Yang Maha Tahu. Akhir sekali akak ingin katakan, tak rugi kita bersabar…”

Marilah kita kenangkan nabi kita...Dialah pemimpin dan ibu ayah ruh kita. Dialah nabi yang diutus sepanjang zaman..Keperibadiannya indah. 'Cerminan al-Quran' kata ‘Aisyah ra. Dari semua aspek kehidupan, diperagakannya hanyalah kesyumulan. Allah mengajar manusia berkehidupan di muka bumi ini melalui Baginda. Menuruti sunnahnya adalah pahala. Kasih sayangnya tiada bertepi, dari yang kecil hingga yang tua, dari hamba hingga ke bangsawan, dari dulu sampai sekarang, hingga ke akhirnya.. Dialah peribadi unggul sepanjang zaman. Mencintainya suatu kemuliaan…

Pernah suatu ketika Rasulullah berkumpul didalam satu majlis bersama para sahabat. Tiba-tiba bergenang air mata Baginda s.a.w. Para sahabat gelisah melihat sesuatu yang tidak mereka senangi di wajah Rasulullah saw. Bila ditanya oleh Saidina Abu Bakar ra, Baginda mengatakan bahawa terlalu merindui ikhwannya.. Saidina Abu Bakar sekali lagi bertanya Rasulullah saw, “bukankah kami ini ikhwanmu?” Rasulullah menjawab, “Tidak!, kamu semua adalah sahabatku.. ikhwanku adalah umatku yang belum pernah melihat aku tetapi mereka beriman dan sangat mencintaiku… Aku sangat rindu bertemu dengan mereka.....” Apakah kelebihan mereka tanya Saidina Abu Bakar lagi, "Satu sunnah yang dapat mereka tegakkan di zaman mereka sama seperti 70 pahala syahid di kalangan para sahabatku" (atau ada riwayat mengatakan menyamai 100 pahala syahid para sahabat)

"Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat untuk Nabi. Hai orang-orang yang beriman, berselawatlah kamu untuk Nabi dan ucapkanlah salam penghormatan kepadanya" (al-Ahzab:56)

Sunday, July 21, 2013

Cukup Rajin Puasa

Madu tualang power! Click here
Kantoi tak pose!

Aku start puasa penuh di kala umur 11 tahun. Lambat.

Ramadhan-ramadhan sebelumnya, banyak puasa aku yg kantoi. Mana tahan, pergi balik sekolah jalan kaki 3 km. Kih kih kih alasan.....

Kami semua tak boleh lawan anak-anak makcik kami yg garang macam scorpion, anak-anaknya umur 5-6 tahun dah khatam puasa. Perghhhh! Lunyai budak-budak tu macam kain buruk time nak berbuka.

Bukan makcik aku sorang. Ramai lagi makcik dan pakcik yg akan memaksa anak-anaknya sejak kecik berpuasa.

Menurut ustaz yg bertazkirah di surau aku baru-baru ini, bagus dan memang amat bagus memaksa anak berlapar sejak kecik.

Akan tetapi, berapa kerat antara kita yg memaksa anak bersembahyang sejak umur 6-7 tahun? Berapa kerat pulakah antara kita yg membalun anak sampai birat-birat tengah belakang, apabila umur dah 9-10 tahun masih culas sembahyang? Di kalangan suku-sakat aku tak ada.

Kalau di kalangan suku-sakat korang ada yg mempraktikkan begitu, Alhamdulillah. Selamat budak itu bila dewasa kelak.

Bab puasa, kita beriya-iya sangat. Itu sebab kata ustaz tersebut, ramai yg tak sembahyang tapi puasa penuh. Ramai yg terbelah kain terlentang terlingkup, puasanya penuh sebulan.

Kerajaan UMNO/BN pun begitulah nampak gayanya. Bab puasa dan zakat memang champion! Kah ka kah!!!

Keluar berita tangkapan orang tak berpuasa meningkat! kah kah kah Di Kelantan pula ditangkap tengah syok mencekik kah kah kah!

Aku berani kompom, malaon-malaon yg pemalas berpuasa itu di cekup di warung-warung, restoran tomyam atau pun belakang kedai mamak.

Pernah keluar gambar orang di tangkap tengah mencekik di restoran dalam Hotel Hilton? Ritz? Glitz?

Penguatkuasa nak masuk hotel 5 bintang pun kecut batu, sebab kena spik London. Kah kah kah!!!!

Saturday, July 20, 2013

Remembering The First Fast of Ramadhan

Madu tualang power! Click here
by Dr Muzaffar Iqbal

Every year, the month of Ramadan brings with it reminders of the Ramadan when sawm (fasting) was first laid on the believers by a Divine Command brought to the Prophet of Islam in the second year after the Hijrah (migration of the Prophet from Makkah to Madinah).

This command, now in the Qur’an (2:183), was revealed when the nascent Islamic state was still in its formative period and the Muslim community of Madinah was facing grave perils.

Shortly before the commencement of this first month of fasting, the direction of the qiblah had been changed from Jerusalem to the Masjid al-Haram in Makkah by another revelation (al-Qur’an 2:144); this happened in the month of Sha’aban in 2 After Hijrah (AH).

After this revelation a new mihrab was constructed in the south wall of the Prophet’s mosque, and this change was celebrated with joy by all Muslims; since that day, all Muslims have turned towards the Ka’abah for their five daily Prayers, and by extension for many other rites and formalities.

This change in the direction of the qiblah was also a sign that a new era had dawned that would end with the liberation of Makkah, for it is inconceivable that any religious community should leave its qiblah in the hands of its enemies.

This somewhat veiled reference to the beginning of a new era became apparent during the next Ramadan, when the entire Muslim community observed a Ramadan of fasting together for the first time.

It was during the first ten days of the month of Ramadan that the Prophet and almost all other able men of Madinah left the city for a decisive battle with Quraysh—a battle that was to transform the balance of power in Arabia.

Ruqayyah, one of the Prophet’s daughters, fell seriously ill just before his departure for Badr, but even this personal consideration could not prevent him from going forth. He put Abdullah bin Umm-Maktum in charge of Madinah, and left the city.

As his custom was to become, the Prophet went out of the city and then stopped for the night. He examined the troops and noticed a fifteen-year-old boy, ‘Umayr, among the Companions. The Prophet bade him turn back, but ‘Umayr wept and insisted on taking part in the battle; the Prophet relented and granted him permission.

The next day seventy camels, three horses and 313 men left the oasis. Some were fasting and others not; the Prophet had given them the choice. Mus`ab of the tribe of Abd al-Dar was carrying the white banner in front of the troops. The Prophet rode his camel, which stayed behind the vanguard; it was preceded by two black banners, one for the Muhajirun (emigrants from Makkah), the other for the Ansar ('helpers' of Madinah).

When the Prophet and his Companions arrived at Badr, a town on the coastal route from Syria to Makkah, the Prophet sent two men to the town to scout for news of the caravan of the Quraysh, which was returning from Syria and which the Prophet had planned to attack. The scouts returned with the news that the caravan was expected within the next day or two. But at the same time the Prophet received news from Makkah: an army of more than 1,000 men had left there to rescue their caravan. An encounter between the two forces seemed inevitable.

The Prophet gathered his Companions for a consultation. They had set out from Madinah in the hope of capturing the caravan, but now it seemed that they were going to encounter an army three times their own size.

So the Prophet asked his Companions what was to be done. Abu Bakr and Umar spoke for the Muhajirun, favouring the march to Badr to meet the army of Quraysh. Then Miqdad stood up and said, “O Messenger of Allah, do what Allah has commanded you to do. We will not say to you what the children of Israel had said to Musa: ‘You and your Lord go and fight, we shall sit here’. Rather, we will say, O Messenger of Allah, ‘You and your Sustainer go and fight, and with you we too will fight, on the right and on the left, before you and behind you’.”

Upon hearing these words, the Prophet’s face became radiant and he blessed Miqdad. Then he addressed them all, saying, “O men, give me your advice.” Although he did not specifically address these words to the Ansar, they realised that these were meant for them.

The reason was that at Aqabah, as well as in the Sahifah (constitution) drawn up at the time of the Prophet’s arrival in Madinah, the Ansar had only pledged to protect the Prophet when he was with them in Madinah. Now that he was away from Madinah, and they were not bound by their given word to fight, he wanted to know their opinion. Sensing this, Sa'd ibn Mu'adh rose and said, “O Messenger of Allah, it seems that we are the men you mean.”

When the Prophet nodded, Sa'd said, “O Messenger of Allah, we have faith in you and we believe in what you have told us, and we testify that what you have brought us is the truth (Haqq) and we have given you our binding oath to hear and obey you, so do what you wish and we are with you. By Allah, the Most High, if you would command us to go to Bark al-Ghamad [in Yemen], we will go with you… Neither are we averse from meeting our enemy tomorrow. We are well-experienced in war, trusty in combat.”

Upon hearing this, the Prophet rejoiced and said, “Proceed in the name of Allah, for I see the enemy lying prostrate.”

It was soon after their departure that it started to rain. The Prophet took it as a sign of Allah’s favour. The rain refreshed the men, settled the dust and made the sand firm under their feet. This was in the valley of Yalyal.

When they reached one of the wells of Badr, the Prophet halted with the intention of breaking camp. Hubab ibn al-Mundhir of Khazraj tribe came to the Prophet and said: “O Messenger of Allah, has Allah revealed unto you this place where now we are? That we should neither advance nor retreat from here, or is it a matter of opinion and strategy of war?”

When the Prophet told him that it was merely his own opinion, Hubab said: “This is not the place to halt, but take us further, O Messenger of Allah, take us forward to one of the large wells nearest to the enemy and let us build for ourselves a cistern from where to drink and the enemy would have none of the wells.” The Prophet agreed and the troops moved forward. They made camp, filled their drinking vessels and rested.

It was the night of March 17, 623 CE, Ramadan 17, 2 AH. That night Allah sent down a sleep of peace and tranquillity upon the believers; when they awoke they felt refreshed: all fatigue of travelling in that harsh terrain had disappeared.

Later Allah was to remind the believers about this wonderful calm that had descended upon them that night: “[Remember] when He caused that tranquillity to descend upon you, as an assurance from Him, and sent down upon you water from the skies, so that He might purify you thereby and free you from Satan’s evil whisperings, and strengthen your hearts, and thus make firm your steps.” (Qur'an, 8:11)

As soon as the sun arose, the Prophet saw the army of Quraysh marching forth through the valley of Yalyal toward them. He raised his hands and prayed: “O Allah, here are Quraysh; they have come in their arrogance and their vanity, opposing Thee and belying Thy messenger. O our Sustainer, grant us Thy help which Thou hast promised us! O our Sustainer, this morning destroy them.”

The army of Quraysh came to the foot of the slope and made camp. While they were making preparations for attack, Abd-Allah bin Suhayl, who had been forced to come with the Makkan army by his father, found an opportunity to go out of sight of his father and, manoeuvring his way over the uneven ground of the valley, he arrived in the Muslim camp.

He went straight to the Prophet, who greeted him joyfully. This reunion of a believer with the Prophet was also quietly celebrated by Abu Sabrah and Abu Hudhayfah, `Abd-Allah’s two brothers-in-law.

The believers stood in line. The Prophet passed in front of each man, strengthening their hearts and giving them counsel. He had an arrow in one hand. When he noticed that Sawad was standing slightly out of line, he gave him a slight prick in the belly with his arrow and said, “Stand in line, O Sawad.”

Said Sawad, “O Messenger of Allah, you have hurt me and Allah has sent you with truth and justice, so give me my requital.” The Prophet handed his arrow to Sawad, laid bare his own belly and said, “take it.”

It was as if Sawad had found the best moment of his life. He quickly stooped and kissed the belly of the Prophet.

“What made thee do this?” the Prophet asked. “See, O Messenger of Allah,” Sawad said, “we are now faced with what you know; and I desired that at my last moment with you—if so it be—my skin should touch thy skin.” And the Prophet prayed for him and blessed him.

This was not the Companions’ only show of love for the Prophet on that day when the two armies stood against each other. The Companions were conscious that they had come with their Prophet in this blessed month of Ramadan on a mission that was to transform their lives, and they were eagerly awaiting the fulfilment of the promise of Allah, in the form of either victory or paradise. They had built a shelter for the Prophet, where he now stood with Abu Bakr, fully aware of the great disparity between the material strength of the two armies. He prayed to Allah for help; a light slumber came upon him and when he woke, he said, “O Abu Bakr, be happy, Allah’s help has arrived. Here is Jibra’il (Gabriel) and in his hand is the rein of a horse which he is leading, and he is armed for war.”

It was indeed a historic day, and Allah’s help had come for the believers. It was one of those days when Allah intervenes in the flow of human history so that His promise is fulfilled. For many Companions felt that the arrows they were shooting had hardly left their bows when the enemy was slain.

Soon after the battle, Allah revealed to the Prophet that the angels had indeed been fighting on the side of the believers: “You threw not when you threw, but it was Allah who threw” (Qur'an, 8:17).

When that decisive battle was over, seventy leading men of Quraysh were dead and an equal number had been made captive. Six Muhajirs and eight Ansar had been martyred.

The Prophet told the Companions to put the bodies of the slain disbelievers in a pit. While the dead body of Utbah was being dragged toward the pit, the Prophet saw that the face of Abu Hudhayfah, his son, had turned pale, and comforted him.

“O Messenger of Allah,” Abu Hudhayfah said, “it is not that I question your command as to my father’s fate, but it is that I used to know him as a man of wisdom and had hoped that his good qualities would lead him to Islam, and when I saw what has befallen him, it made me sad.” The Prophet blessed Abu Hudhayfah and spoke to him words of kindness.

Soon thereafter, the Prophet sent Abd-Allah ibn Rawahah to Upper Madinah and Zayd bin Harithah to Lower Madinah with the good news of victory; he himself remained with the army at Badr.

Late that night the Prophet went out of his tent to the pit where the enemies of Islam had been thrown, and he said: “O people of the pit, kinsmen of your Prophet, ill was the kinship you showed him. Liar you called me, when others took me in; you fought against me, when others helped me to victory. Have you found it to be true, what your Lord promised you? I have found it to be true, what my Sustainer promised me.”

Some of the Companions overheard him and said, “Are you speaking to the dead, O Messenger of Allah?” He replied, “Your hearing of what I say is no better than theirs but they cannot answer me.”

The Prophet and his Companions left Badr after fajr (break of dawn) next morning. When they arrived in Madinah a few days later, the Prophet found that Ruqayyah had died in his absence. He went to her grave and prayed.

He was also met by Rubayyi', the mother of Zayd bin Suraqah, who had been martyred while drinking from the cistern before the battle. She was troubled that her son had died before the battle and had been deprived of its reward. But the Prophet reassured her: “O mother of Harithah, in Paradise are many Gardens, and surely your son has attained to the highest of all—al-Firdaws.”

At the end of that Ramadan, Muslims celebrated their first Eid al-Fitr. It was truly a day of rejoicing, and the Prophet took them out of Madinah for a special prayer.

Their takbirs filled the air. They thanked Allah for His help and rejoiced in what He had granted them. Their hearts filled with the blessings of the month of fasting, and they were reminded of Allah’s words:

“And remember the time when you were few and helpless on earth, fearful lest people do away with you—whereupon He sheltered you, and strengthened you with His succour, and provided for you sustenance out of the good things of life, so that you might be grateful.” (Qur'an, 8:26).

Terbaek Dari Facebook: Kisah Jibrail dan Mikail Dalam Jual Beli Unta

Madu tualang power! Click here
Datang seorang hamba Allah berjumpa Saidina Ali dengan membawa seekor unta. Orang itu mengadu bahawa dia dalam kesusahan dan ingin menjual untanya. Tanpa berlengah Saidina Ali menyatakan kesanggupannya untuk membeli unta itu, meskipun ketika itu dia tiada wang. Beliau berjanji akan membayar harga unta itu dalam beberapa hari...

Dalam perjalanan pulang, Saidina Ali berjumpa dengan seorang lelaki yang ingin membeli unta itu dengan harga yang lebih tinggi daripada harga asal. Saidina Ali pun menjual unta tersebut.

Setelah menerima wang bayaran unta tersebut, Saidina Ali pun menjelaskan hutangnya kepada penjual unta yang kesusahan dahulu.

Beberapa hari kemudian, Rasulullah SAW berjumpa Saidina Ali, lalu bertanya

“Ya Ali, tahukah kamu siapakah yang menjual dan membeli unta itu?”

Apabila Saidina Ali mengatakan tidak tahu, Nabi menerangkan yang menjual itu ialah Jibril dan yang membelinya ialah Mikail.

Sumber: Facebook Naj Aniki Skn