Friday, April 5, 2013

Scorpene Akan Dibuat Restoran

Madu tualang power! Click here

Artikel ini dicedok dari Asia Sentinel dan aku translatekan dalam B Malaysia seringkas yg aku boleh. Bacalah versi B Inggerisnya dan sila berasa amat sedih betapa akibat kebangangan pemimpin, Satu Malaya ini telah jadi bahan lawak antarabangsa. 
....................................................


Dua kapal selam kelas Agosta yg dibeli dari DCNS Perancis pada tahun 2001 akan dilego, kata Najib.

"Benda besi tak boleh tenggelam ini hanya memberi masalah," kata Najib dalam sidang akhbar yang penuh sesak. 

Najib kata air di seluruh Semenanjung Malaysia adalah terlalu cetek untuk mereka dan perlu berpangkalan di Kota Kinabalu.

Nak lawan 200 penyokong Sultan Sulu pun tak mampu. Sebabnya, bot Sulu terlalu kecil untuk ditorpedokan dan terlalu cepat untuk kapal selam.

Senggaraan adalah masalah lain, kata Najib. Mahal bapok!

Disebabkan benda besi tak boleh tenggelam inilah Najib dan anak Baginda tidak lagi bebas  ke Eropah naik Ferrari merah anak Baginda. 

"Anda perlu tengok penari bogel di Le Kuda Crazy," kata Najib mengeluh. "Saya bersumpah di atas al-Quran bahawa saya tidak pernah."

"Cukuplah tu, saya dah serabut dengan Perimekar la, Terasi la" katanya lagi.

Ia tidak pasti apakah negara akan membeli kapal selam lain, penganalisis pertahanan berkata. 

DCN dan syarikat-syarikat subsidiarinya melakukan apa-apa kerja yang baik menjual kapal ke negara-negara yang tidak memerlukan dengan merasuah ahli-ahli politik dan pegawai pertahanan di seluruh dunia.

Kerajaan sedang menimbang-nimbang idea membawa mereka ke darat dan menjual mereka kepada sebuah syarikat UMNO berkaitan yang akan menukar mereka menjadi restoran terapung!

Kah kah kah kah!!!

No comments:

Post a Comment

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.