Friday, April 5, 2013

Bagaimana Mahafiraun Meliwat PETRONAS

Madu tualang power! Click here
Member sebantal Mahafiraun

Kecut perut aku baca artikel dari Malaysia Chronicle yg betajuk [The Problem of PETRONAS Is Mamakkuty].

Perlakuan Mahafiraun meliwat PETRONAS ini lebih jijik dari Saiful BauKari yg meliwat sendiri duburnya dengan beg plastik!

Mahafiraun berjaya membuat PETRONAS macam kompeni bapak dia dari Kerala, India, oleh kerana PETRONAS ditubuhkan melalui akta PDA (Petroleum Development Act/Akta Pembangunan Petroliam).

Dengan itu, hanya bijik mata Mahafiraun, PM Malaysia dan Presiden UMNO sahaja yg boleh tengok akaun PETRONAS. Kuasa mutlak. Bukan sikit punya haramjadah. Bentangkan laporan di parlimen pun tak boleh.

Jadi, ikut suka Mahafiraun/PM/Presiden UMNO nak tungging/tunggang/tonggek PETRONAS secukup ladzat.

Hari ini baru aku tau, cilaka Mahafiraun!

Antara fakta-fakta barua yg menarik di artikel tersebut;

1. "Look at Norway. It has been making money from oil for about 40 years, something like Petronas. But the profit from oil in Norway cannot be spent. Only the 'faedah' (interest or dividend) can be spent. This is why the pension fund of Norway, a tiny country of 10 million population, is the largest in Europe. But where is our Petronas money? We really have to put our foot down and demand the answers from Dr Mahathir, Abdullah Badawi and Najib."

2. "This brings me to a story I was told be a friend who works as a senior accountant in Petronas. He said, Dr Tan, cool down lah. You know a little bit about Petronas and you want to get so angry. We have worked in Petronas for 30 years and know the accounts inside out. If you know what I know, you will faint and die."

3. "Highest cash reserve in the world, No. 1 is China, no. 2 Japan, no. 3 Taiwan, where is Malaysia? The illicit money taken away from our country by 'unknown' people in 2010 was RM200 billion. This shows there is a lot of wrongdoing and mismanagement in our country. As a past MP who has held office for 3 terms, I can testify that the accounts of Petronas have never been checked by Parliament. Why is this so, why the need to hide?

4. "So why is it that Taiwan has zero borrowings and yet Najib Tun Razak says we are adhering to a very good economic transformation program. Five years ago, our government borrowings stood at RM250 bil but now it has reached RM520 billion. If we include the borrowings of GLCs such as MAS, TNB and others, total borrowings would hit almost RM700 bil. Is this something to be proud of? Such borrowings will burden on our children, grandchildren and future generations."

3 comments:

  1. Tu sbb nak jd penasihat Petronas smpi mampuih.. tabung besaq dia & keluarga. Apa py manusia hang ni Mamakutty, nak kejar harta dunia smpi bila haa.. nyawa hang tu cuma dipinjam je, harta akhirat tak nak cari. Umuq tu, kuburq kata mari rumah kata pergi.

    ReplyDelete
  2. PETRON kepunyaan Mirzan tiba2 sahaja diberi kontrak membekal minyak utk MAS..

    hebat sgt ke PETRON ni sampai MAS tertarik nak bagi kontrak kpd dia org??

    seolah2 anak2 Mahathir sahaja yg pandai berniaga..

    ReplyDelete
  3. kan dah kata yang takut bn kalah ialah mamak kutty kalau bn kalah semua offshore akaun akan diaudit dan cari tracebility mubarak sakit sebab ni lah kutty dan legasi dia pun sama anwar lbh maklum

    ReplyDelete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.