Tuesday, February 5, 2013

Seekor Kaldai Bernama SYABAS

Madu tualang power! Click here
Bekalan air dahulu kala aman sejahtera diselenggara oleh JBA. Murah dan kurang masalah. Malah negara maju seperti Jepun sekali pun, bekalan airnya masih diurus kerajaan.

Apabila muncul Mahafiraun dan mimpi berahi penswastaannya, bekalan air telah diswastakan.

Di Selangor ini air dikendalikan syarikat kaldai bernama SYABAS. Sebenarnya syarikat kaldai ini tidak mampu menyelenggara air Selangor.

Tiap-tiap tahun syarikat kaldai ini bengkrap dan tiap-tiap tahun jugaklah kerajaan salur dana. Setakat ini telah RM3.41bilion disalurkan kepada syarikat kaldai yg diuruskan kaldai ini untuk terus hidup dan mencekik lagi berbilion-bilion pada tahun depan untuk terus beroperasi.

Ada rupa kaldai?

Krisis air Selangor baru-baru ini bukan disebabkan Sg Gombak dan Sg Langat kontang. Tapi disebabkan kocek syarikat kaldai ini yg kontang. Tiada dana untuk baik pulih batang paip dan pam.

Tapi harus diketahui, kocek ketua syarikat kaldai ini tidak pernah kontang. Malah akan terus disuburi memandangkan dia seekor kaldai yg amat setia kepada tuannya.

Jangan kecik hati, tahun 2011 sahaja ketua kaldai ini masyuk RM17.25 juta.

Rumah kami sentiasa berair

Beruntunglah syarikat kaldai dapat kontrek selenggara air. Prasarana JBA telah siapkan. Bahan mentah turun dari langit. 

Bukan sikit punya lahanat.

Sumber: Tony Pua

9 comments:

 1. Setuju, keldai lahanat ni menanti masa untuk dikorbankan. Hati tertutup kerana terlalu banyak makan wang dan keringat rakyat.

  ReplyDelete
 2. Ya Allah Ya tuhan ku kau lakhanatkan lah orang ini dan semua keturunannya ahli zuriatnya serta yang bersengtongkol dengan nya.Orang ini telah menginaya rakyat dimalaysia.Hancurkanlah,musnahkan lah penyamun,pencuri,penyanyak dan pengkhianat ini .Amin

  ReplyDelete
 3. Ya Allah Ya Tuhanku kau ampunkahlah dosa hambamu ini yang menyamakan ciptaan-MU ini sebagai keldai sedangkan Kau telah menciptakannya sebagai manusia.Kau tinggikanlah akal fikirannya supaya dapat membezakan antara manusia dan binatang.Amin

  ReplyDelete
  Replies
  1. sebenarnya aku nak samakan dengan babi.

   Delete
  2. kalau ada butang like , aku nak like sejuta kali ,

   Delete
  3. ko sama macam keldai bangang.

   Delete
 4. Gua mau like 2 sekali oi!!!!!!

  ReplyDelete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.