Tuesday, January 17, 2012

TNB Ialah Syarikat PALING KALDAI DALAM DUNIA

TNB KALDAI umum kerugian sebanyak RM224.7 juta (sini)

Berita syarikat kaldai ini keluar pendek saja. Cuma memberitahu syarikat kaldai itu telah;
1. rugi bersih RM224.7 juta woooo!!!,
2. rugi disebabkan peningkatan operasi syarikat wooooo!!!.



 


Lanchow kaldai apa rugi bersih ni? kah kah kah!!! Pernah dgr rugi bersih??? Inilah satu lagi jasa Utusan Meloya, memperkenalkan 'rugi bersih' setelah meng'war-war'kan perkataan liwat di tahun 90an dahulu.

Mungkin aplanchow 'rugi bersih' ini terjadi sebab bodoh sangat dok beli bekalan elektrik dari Penjana Bebas (IPP) walaupun TNB Kaldai boleh menjanakannya sendiri. Dan mungkin juga TNB Kaldai ini kena paksa disumbat dalam temboloknya supaya beli dgn harga mahal bekalan dari IPP. 

Macam haram punya meniaga. Inilah jadinya kalau diserahkan urusan perniagaan yg penting kepada kaldai. Kaldai-kaldai itu, semakin besar gaji semakin bangang, semakin besar opis semakin gemuk pemalas otak beku, semakin ramai staff semakin gatal dia lupa bini kat rumah. Penuh kaldai di TNB hanya pandai buat taik.

Syarikat mana yg tak meningkat naik perbelanjaan operasinya? Semua benda apa segala naik harga. Tapi TNB Kaldai jgn cuba nak meng'kaldai'kan semua orang.

Tarif dah naik berkali-kali. Pelanggan bayar tunai. Lambat bayar, api kena kerat. Tapi, tiap-tiap tahun isytihar rugi. Tak pernah aku jumpa syarikat sekaldai ini. Bila nak untungnya? 

Yang untung si Bukhary, Malakoff untung lipat-lipat, Proton sudah dapat rembat. (sini)

~Libang Libu~

liq

DUDUK NGANGKANG, Setahun Joli RM600K

Jangan silap, ini bukan kerja melacur kelas atasan. Ini kerja bela lembu. Duduk ngangkang sambil bela lembu dan boleh joli biawak sampai RM1,666 sehari.

Kiralah sendiri kalau setahun berbelanja sakan sampai RM600,000. Maknanya sebulan RM50,000. Sehari? Tak RM1,666?

Menurut Rafizi PKR (sini), itulah jumlah yg telah dikelepet sesedap tembolok keluarga menteri UMNO itu.

Itu bab kelepet. Nak tau gaji keluarga gembala lembu-lembu itu? Tengok (sini). Anak beranak STP pun belum tentu lulus. Macam haram.

Itu la pasal. Seronok jadi gembala lembu. Duduk ngangkang tak payah susah-susah selak kain pun, tapi kondo tak kondo boleh beli. Kereta boleh tukar-tukar kaler ikut suka hati. Anak beranak nak makan angin, cakap ke mana sahaja.

Wal asal tujuan NFC amat murni, yakni;

'
aku bagi hang modal RM250 juta, hang bela lembu banyak-banyak supaya lembu-lembu itu boleh masuk pasaran, sekaligus boleh merendahkan harga pasaran memandangkan hang akan boleh supply lembu selari dengan demand pasaran.'

Aku disini ialah kita. Modal itu datangnya dari cukai tepung, beras, gula, minyak masak yg kita beli tiap-tiap hari. Modal bukan datang dari kantung Petronas tau?

Kantung Petronas dah licin licau kena tarah buat Monsoon 'the haramjadah' Cup. Kah kah kah!!!


~Libang Libu~

liq

Hatem Ben Arfa: My ego saved me from religious cult

Hatem Ben Arfa has revealed he was almost lost to football after falling in with a strict religious group.

The Newcastle midfielder became a follower of Sufism - a branch of Islam - and says he was “indoctrinated” and “virtually cut off from the rest of the world.”

But the £5million attacker says he was made to kiss the feet of the ruling Sheikh - something his ego would not let him continue doing.

Ben Arfa, also claimed his “father never loved” him as a kid and opened up about his troubled early career, while insisting he is now on a path to becoming a model pro with Newcastle.

The France international has expressed his frustration, yet again, at being left on the bench by Toon boss Alan Pardew, as we was for the weekend win over QPR.

liq