Wednesday, January 18, 2012

Setelah MAS, TNB, Kini Giliran PROTONG Pula DIKALDAIKAN

Madu tualang power! Click here
Mula-mula sekali kita kena tau, Protong adalah projek wajib bengkrap. Auta lah ikut mana pun, projek kereta nasional itu ialah projek wajib bengkrap. Negara kecik macam Tanah Melayu ini, lebih molek membeli daripada membuat sendiri. Protong lahir hasil idea, auta dan mimpi berahi dinihari Madey al Mamakkutty.



Sekarang sekalian alam sudah tau Protong telah dijual kepada Sheikh Bukhary. Boleh tengok kat (sini)(sini).

Last-last dapat kat tauke beras (sini), dulu sikit punya kecoh riuh sekampung nak bergabung dengan Volkswagen, dengan Toyota dengan Citroen. Tak jadi, sebab syarikat-syarikat besar itu berkata, 'pergi mampos la Protong!" kah kah kah kah!!!

Kenapa syarikat-syarikat besar itu berkata, "pegi mampos la Protong?"

1. Kerajaan terlalu memelihara kepentingan Protong. Buat lah ikut mana pun, harga Protong akan tetap terendah dipasaran. Maknanya, buatlah kereta macam pokem.....k macamana pun, Protong tetap akan termurah dipasaran Malaysia. Orang akan tetap beli. Ini bertentangan dengan etika bisness syarikat ternama.

2. Ramai sangat vendor-vendor kaldai. Vendor-vendor kaldai inilah yang mengeluarkan menatang seperti power window, side-mirror, wiper, dan segala benda kecik-kecik. Barang macam haramzadeh takde kualiti. Kemudian paksa Protong beli. Vendor-vendor kaldai ini kebulur kalau Protong bergabung.

3. Struktur organisasi Protong sendiri. Mengarut-marut. Sana tuan sini tuan. Sana datuk sini datin. Gaji mahal. Bukan boleh ditegur. "Buat kerja pemalaih, duit hangpa mau. Kaldai hangpa!". Syarikat mana berani hulur batang leher?

Protong ini akan jadi seperti MAS. MAS dah elok-elok terbang ke serata alam. Nama sudah gah. Bisness sudah cantik. Kemudian, punya lah haramzadeh kepala Madey, dijualkan kpd Tajudin Ramli.

Dikhuatiri Protong ini setelah puas dikeronyok si tauke beras setengah mampos, kerajaan persekutuan Tanah Melayu akan sukarela membelinya semula. Dengan harga yang mahal.


Sebijik macam MAS yg telah dibeli semula. MAS yg dalam keadaan tercungap-cungap.

Tapi, si hamprak itu masih kaya raya. Pagi main golf, tengahari main golf, petang main golf, malam main golf bola 2 bijik. KAH KAH KAH!!!

~Libang Libu

5 comments:

  1. Salam,

    Pernah tak terpikir berapa ramai anak2 Melayu dan keluarga mereka yg sama bangsa dgn saudara mendapat pekerjaan dan menyara hidup? warga Proton sahaja dlm 6000 orang tak termasuk yg telah membuka syarikat2 sendiri dan berjaya mewujudkan syarikat bumiputra bertaraf antarabangsa... jangan kerna perkara2 kecil, kita menikam belakang...

    LOOK ON THE POSITIVE SIDES... sebab tu bangsa lain boleh maju dan berjaya, sebab utama ialah mereka tidak berdengki sesama bangsa sendiri...
    :)

    ReplyDelete
  2. tuan anonymous,

    yg bekerja 6000 orang. Yg kena hukuman kerja berat 9 tahun bayar kereta berapa juta orang tuan. Kereta wira yg kita pakai itu, nilai atas jalan cuma RM23,000-00 je.

    Kalau tak ada gov protection, dah lama Protong bengkrap. Dah lama staff protong makan rumput.

    betul tak?

    byk lagi sebab musabab. tak muat kolum ni.

    kihkihkihkih!!!

    ReplyDelete
  3. erti kata ....banyak sangat kronism. pendapat peribadi....ambik contoh china.....boleh buat macam2...kereta pun buatan sendiri...proton... masih di takuk lama...sedih. asyik ambik model orang ja. lepas tu rebranding dan downgrading.

    ReplyDelete
  4. sbb tu tak ade sykt luar nak protong sbb bkn nak selamat protong nak selamatkan vendor pencacai umngok sial mcm babi jual harga tinggi

    ReplyDelete
  5. kihkihkih. rebranding & downgrading. old wine new bottle la kan?

    vendor umngok sial MEMANG mcm babi. kihkihkih!!!

    ReplyDelete

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.