Friday, September 23, 2011

BAPAKKU KAKI FACEBOOK - Puisi Pyanhabib

Bapakku si kaki FB
hari-hari menghadap PC..
dangdut dan disco dia tahu menari...
karaoke red box pun dia selalu pi...
tertulis di info dia punya laman FB

kerjanya online sampai ke pagi...
konon bekerja buat kajian...
esok lusa nak jadi hartawan...
walhal rokok dia pun mummy bayarkan

Di dalam FB dia bukan main hebat
orang-orang membaca boleh tergeliat...
jemari bapaku lincah bergiat...
abis kesemua awek diayat
dari yang putih sampai yang coklat

BapaKu pakar add kawan wanita
dari kerani biasa sampai superstar
melilau berchatting, hai, hello, muah muahh dan segala...
konon dialah romeo tersohor dalam semesta...

Farmville menjadi kegilaan bapaku...
kononlah dia peladang berjaya...
pagi-pagi membajak dan bagi makan biri-biri...
padahal dia tanam ubi pun, ubi tu mati...
bila up level dia tersenyum sendiri...

Tiada siapa tahu bapakku dah pun berbini dua...
bisnes sana - bisnes sini--walhalnya dia, tak berkerja...
kawan-kawan Fbnya terlopong dengan mata terbuka...
semua menyangka dia Datuk Seri paduka...

Bapakku si kaki FB di negara demokrasi...
anak aku bertuah tidak pernah mengundi...
diajarnya aku berotak pintar...
"kalau nak add minah macam ni, begini caranya"

Oh alangkan bertuah aku anak bapak..
bapakku main FB, aku pun tumpang jugak...

masing-masing putar belit...
masing-masing pintar teori...
jamu mata pagi-pagi,
belek gambar awek-awek seksi...

Bapakku kaki FB di negara demokrasi..
di kedai kopi tak habis-habis bertaki...
Berdebat soal isu ekonomi...
yang rakyat macam dia susah, konon pasal salah menteri...
-------------------------
Moral: ni la jadi, kalau berjaga pagi-pagi. KAH KAH KAH KAH KAH KAH!!!!
liq