Thursday, August 25, 2011

Cilake Punya Tukang Gunting Rambut

Madu tualang power! Click here
"Amacam puasa kat sini? Tara ingat kampung ka?"

"Saya tara puasa, saya Hindu la bang"

Laaaaa.. eh?! Aik!! Baru 2 bulan sudah aku datang bergunting rambut dengan Malaon Hamprak ni yang mengaku Muslim. Muslim dari Bombay datang cari makan di KL. Panjang berjela dia bercerita tentang hebatnya Muslim di Bombay yang hidup aman sentosa dengan penganut agama lain.

Hampir setengah jam jugak sementara menggunting rambut aku dia bercerita betapa hebatnya Ramadhan disana. Sepanjang Ramadhan sekolah tutup, opis bukak sekerat hari. Masjid penuh sepanjang malam, ramainya umat tidur disekitar masjid. Makan minum jangan cerita la. Seolah-olah jam tu jugak Malaon ni nak terbang ke Bombay.

Malaon Hamprak ini juga bercerita betapa gahnya Hari Raya di Bombay seolah-olah semua orang di sana kaya-kaya belaka. Juga Malaon Hamprak ini memperkecil-kecilkan cara Melayu Malaysia berHari Raya, menurutnya terlalu simple dan kedekut.

Tapi sekarang Malaon Hamprak ini mengaku Hindu dari Culcutta pulak. Aku kompius, betul ke Malaon Hamprak ini yang menggunting rambut aku 2 bulan lalu atau orang lain?

"Tara abang, saya juga satu orang saja kerja sini cari makan".

Kompius betul la, aku terfikir mungkin Malaon Hamprak ini mengaku Muslim 2 bulan lalu semata-mata untuk mengambik hati orang Melayu. Kerana Melayu Muslim macam aku dan engkau amat suka berjumpa orang bukan Melayu yang beragama Islam. Tambahan pulak pendatang asing dari jauh, macam-macam kita nak tanya.

Kalau betul Malaon Hamprak Harambejadah ni betul-betul Hindu, takpa la. Puasa bukan wajib bagi dia. Kalau dia dah kelentong aku, nasib aku la kena kelentong. Tara hal.

Tapi amat cilake. Memang cilake, kalau Malaon Hamprak Harambejadah ni Muslim, maknanya dia mengaku Hindu semata-mata kerana tak mahu berpuasa. Kalau begitu, mudah benarlah dia menjual agamanya. Tak mau puasa punya pasal, mengaku bukan Muslim.

Yang bestnya selepas aku bayar upah gunting rambut, dia boleh tanya kat aku,

"Abang, kalau saya Muslim boleh dapat I.C ka?"

Saturday, August 20, 2011

No Time Like Ramadhan Time

Madu tualang power! Click here
by Khuram Murad
July 31, 2011


RAMADAN MUBARAK Soon, once again, the blessed month of Ramadan will be with us; once again, like ‘golden hours on angel wings’, will descend upon us its blessed moments.

Like every other year since Hijrah (the Migration of the Prophet from Makkah to Madinah), it will summon Muslims, as individuals and as a corporate body, to an intense and sustained life of Fasting and Prayer, of worship and obedience, of devotion and discipline — all centered on the Quran which, too, was sent down in these very moments in the custody of ‘noble and trustworthy’ angels. Call will go forth to every believer to take to prolonged companionship with the Book of God. To a life of redoubled endeavor to become what God desires Muslims to be. Ramadan bids our hearts and minds, our society and polity, to come to.

Joyfully and dutifully the Muslims will respond. Every day will be spent in Fasting: from dawn to sunset, for one whole month, not a morsel of food, nor a drop of water, indeed nothing shall pass down the throat; nor will sex be indulged in.

Friday, August 19, 2011

A Scientific Perspective of Ramadhan Fasting

Madu tualang power! Click here

by Dr Muhammad Islamullah Khan

The blessed month of Ramadan is the ninth month in the Islamic calendar. The word Ramadan means: "great heat", as this occurred in the pre-Islamic solar calendar.

Fasting in this month is one of the Five Pillars of Islam. We read in the Quran: "The month of Ramadan, where the Quran was sent down for the guidance of the people. And as clear signs of the Guidance and the Salvation. So let those of you, who are present at the month, fast in it; and if any of you is sick, or on a journey, then fast on a number of other days. Allah desires ease for you, and desires not hardship for you. So that you fulfil the number, and Praise Allah that He has guided you, and that you may be thankful." (2:185).

Researches on Fasting

People fast for health reasons. Scientists have studied the effects of fasting on the body and found that the intake of food increases the body's metabolism. After fasting, the metabolism can become as much as 22 per cent lower than the normal rate.

Thursday, August 18, 2011

Ini Ramadhan Aku Yang ke 40

Madu tualang power! Click here

Sedar tak sedar usia telah menjangkau 40.

Suka tak suka juga, aku akui sejak 20 tahun kebelakangan ini Ramadhan yang aku sambut menjadi semakin bersahaja. Aku menyambut Ramadhan seadanya dan tidak pula berasa kehilangan bila ianya berlalu pergi. It was like going through the motion.

Tidak seperti diusia belasan tahun, Ramadhan aku sambut dengan perasaan gembira. Walaupun Ramadhan ketika itu disambut serba sederhana. Jadi kalau nak kata aku gembira ketika itu disebabkan semuanya 'extra' tatkala Ramadhan, ianya nyata salah. Keluarga aku bukan orang senang, sanak saudara pun lebih kurang aku jugak dan aku juga dikelilingi jiran2 yg 'sewaktu' dengan keluarga aku. Duit beli mercun pun tak ada.

Tapi ketika itu, Ramadhan was HUGE, ENORMOUS!! Ramadhan was fiesta time! Air paip jadi sedap. Kueh jongkong mak aku was super marvellous. Bubur kacang tak laku dihari2 biasa, tapi di bulan Ramadhan rasanya sedap lain macam.

Itu dulu. Ramadhan yg aku sambut di merata tempat. Mula2 di Kuala Kangsar, kemudian Teluk Intan, Kuala Lumpur, Shah Alam, Kuala Lumpur balik semula, Cheras, Hulu Kelang, Bachok dan terkini di Setapak, Kuala Lumpur.

Sepatutnya sekarang inilah aku begitu merayakan Ramadhan.

Kalau dulu aku bujang terkontang-kanting, kini telah berumahtangga. Kalau dulu aku cuma bergelar lelaki, kini telah bergelar 'bapa'. Tak lama lagi tambah lagi sorang. Sanak saudara bertambah ramai. Masuk tahun baru, dapat anak buah baru.

Pikir punya pikir. Sendiri mau ingatlah. Kalau Ramadhan tidak dirayakan dengan pengisiannya, beginilah jadinya. Orang puasa kita pun puasa. Orang bertarawikh kita ikut sekali. Ala kadar. Macam mana nak dapat kegembiraan Ramadhan kalau kita tak beriya-iya dan bersungguh-sungguh mencari?

Mudah2an panjang umur aku, akan aku dapat syoknya Ramadhan yang berbaki 12/13 hari lagi ini dan berharap moga2 Ramadhan akan datang aku dapat 'turn back the clock' ke zaman belasan tahun dulu untuk aku rasa kembali syoknya menyambut Ramadhan dan rasa sedih bila Ramadhan telah berlalu pergi.

~ Libang Libu ~

Wednesday, August 17, 2011

Umpama Raise Stim Dengan Duit RM50

Madu tualang power! Click here
Ini perumpamaan baru.
Apa yg hampir sama dgn perumpamaan diatas? Umpama beruk dgn cincin?
Kalau nak disamakan dgn 'Umpama beruk dgn cincin', buat malu beruk. Buat jatuh nilai cincin.
Beruk pun tau value RM50.

Sekarang ni kalau kita nak marah kat orang, tak payah susah2 guna perkataan kesat2.
Cakap je, "Apa punya low la kau ni, kau ni umpama 'Raise Stim dgn duit RM50!"



'Umpama Raise Stim Dengan Duit RM50' dah cukup membawa maksud bahawa kau ni;

Kurang cerdik,
Amat kurang bijak,
Banyak termakan semut,
Makan tangan kiri,
Selalu sangat makan tak baca Bismillah,
Sengal-sengal ayam,
Tak pakai otak sebelah kiri.

Apa punya low Raise Stim.

Nak buat hapa dgn RM50 sekarang ni? Petrol full tank Proton Wira pun dah RM70.
Nak suruh orang berjemur tengah panas tinggal anak bini, bayar RM50?
Pegi mampos laa.

RM50 ni kalau nak beli jamu cukup laaaa.
Mencekiklah jamu sampai RM50, kemudian mengasah lebih kurang.
Silap haribulan amah menopouse pun boleh nampak cun macam al-Ustazah Ummi Half-fill-daaa.
KAH KAH KAH KAH!!!

Tuesday, August 16, 2011

Hidung Kemek Tak Handsome Ke?

Madu tualang power! Click here
Bini aku mengandung lagi, yeay!! (here). Dah nak masuk 8 bulan kot.

Orang mengandung ni kebiasaannya tabiat dan selera makan berubah. Bukan setakat berubah, malah bertambah-tambah.

Kehamilan kali kedua ini membawa satu kelainan, yang mana pada satu ketika bini aku berselera sungguh makan makanan dari Timur Tengah. Maka oleh itu, aku yang tak tahu menahu benda apa nasik mandy, dah tau nasik mandy macam mana rupanya. Dari minum teh O kosong semata-mata, aku dah tau teh O itu kalau ditaruk daun pudina macam pak-pak Arab buat, rasanya tambah sedap. Maka keraplah kami mengunjungi restoran Pak Arab di sekitar Kuala Lumpur. Kadang kala kami pergi bersama-sama ipar duai mengkayakan Pak Arab.

Last-last, aku tanya kat bini aku, "Sedap tang mana masakan Arab nih?" Bini aku jawab, "Tak la sedap mana sangat, saja je pergi kerap-kerap kot2 anak dalam perut ni 'kenan' hidung Pak Arab, tak la ngikut hidung abang yang kemek tu!" Laaaaaaaaa..... KAH KAH KAH KAH!!!!! tu dia.

Sememang pun aku mengaku kaum kerabat aku di sebelah Perak hidungnya kemek-kemek, kepek-kepek dan pesek-pesek. Kata adik pompuan aku, hidung dia macam pelepah nyor! Ngikut abah! Hidung aku pun lebih kurang macam tu la KAH KAH KAH!!! Hidung adik lelaki aku, OK sikit, tapi still dalam kategori hidung kemek. Tapi hidung kakak aku dan hidung adik pompuan yg sorang lagi ngikut hidung mak, ada berbatang. Aku tak kisah sangat pun bab2 hidung ni, pegi mampos la kemek ke kepek ke pesek ke, janji aku hensem. Tapi bini aku ni nak sangat hidung anak kedua ni macam hidung dia, mancung tirus tinggi berbatang.

Kaum kerabat sebelah bini aku di Kelantan semuanya berhidung mancung. Baik lelaki mahu pun yang pompuan. Semua hidung bak Pak Arab. Tinggi tajam. Kalau cecah kat belon, malatop belon KAH KAH KAH!!! Kalau lambat cabut bulu hidung, nampak terjulur-julur bulu hidung dek kerana tingginya hidung itu. Berbanding aku yang berhidung kemek ini, 2 minggu tak trim bulu hidung pun tak apa.

Aku berpendapat, perbezaan ke'mancungan' ini disebabkan satu faktor. Faktor genetik. Kami di Perak  berketurunan Mongoloid manakala di Kelantan mungkin berdarah Kaukasian. Mungkin. Sebab salah satu perbezaan ketara Mongoloid/Kaukasian ialah berbatang/tak berbatang hidungnya.

Penting sangat ke hidung mancung/kemek/kepek ni? Telinga aku mudah sangat berdesing kalau orang mention hidung anak aku kemek, sebab hidung aku kemek. Kalau orang mention hidung anak kedua aku nanti mancung pun telinga aku berdesing, sebab hidung aku ni kemek. KAH KAH KAH KAH!!! Sebok sangat apa pasal??



This is dear lovely beauty of mine, Zahra.
Zahra hidung kemek macam hidung bapak.
Anak bapak, Kah kah kah kah!!!


Tuesday, August 9, 2011

Selamat Jalan EVO Pujaan

Madu tualang power! Click here
 
EVO ku telah selamat bersara. Si EVO telah mampos sebenarnya.

Bila aku cuba 'ON'kan si EVO, hanya skrin hitam yang keluar.

Tiada lagi skrin biru muda Windows XP.


Si EVO ini hanya menunggu masa untuk dibakul-sampahkan sahaja.

Setelah bertahun-tahun memberi berkhidmat.

Pagi, tengahari, petang, malam dan tengah malam buta.

Tak mengira waktu.

Si EVO telah membawa aku ke seluruh pelosok negara, dunia dan juga angkasaraya.

Si EVO ini telah memendekkan masa tidur ku, sering memanaskan hati bini aku kerana aku bagai belangkas dengan si EVO.

Si EVO ini juga boleh menyebabkan aku lupa nasik.


Kini Si EVO telah mampuih, tinggallah aku terkontang-kanting tiada keyboard sendiri untuk ditekan. Kena la meminjam laptop bini aku plak.

Au revoir EVO.

~ Libang Libu ~

Monday, August 8, 2011

Ramadhan - the Month of Zakat

Madu tualang power! Click here

by Iqbal Siddiqui harakahdaily.net

The holy month of Ramadan, the month of fasting and the most special time of the year for most Muslims, is upon us. It is a time that Muslims everywhere look forward to with anticipation, and the passing of which for another year is widely mourned, despite the celebration of Eid al-Fitr at its end.

For many Muslims, this is also a month not only of fasting, but of withdrawal from the transient distractions of the world, self reflection and spiritual renewal. And for many, it is the time of the year in which they calculate and pay their zakat, in fulfilment of one of the core pillars of the Islamic faith, ordained in both the verses of the Qur’an and the statements and practice of the Prophet (peace and blessings upon him).

It is understandable now that people should be wary of what their zakat is spent on, considering the absence of legitimate and trusted Islamic authorities to administer it, but that should not make us lose sight of the broader objectives and higher ideals of what is a core institution of the Islamic social order as well as a personal Islamic obligation.

Duduk Tinggi Melangit, Kena Puasa Extra Time

Madu tualang power! Click here
Muslims in world's tallest tower have to fast longer.

Muslims living in the world's tallest tower will have to wait even longer to break their fast during the holy month of Ramadan.

Mohammed al-Qubaisi, Dubai's top Muslim cleric, said Sunday that Burj Khalifa residents living above the 80th floor should wait two additional minutes to break their dawn-to-dusk fast while those above the 150th floor must wait three extra minutes because they will be able to see the sun longer than those on the ground.

The half-mile high tower has 160 habitable floors.

Al-Qubaisi said the decree is similar to those relating to Muslims traveling on airplanes, and harkens back to a time when people living in the mountains broke their fast after those at lower elevations. - AP

Saturday, August 6, 2011

Ramadhan Perspectives - A Wife's and a Husband's

Madu tualang power! Click here

by Zehra Rizavi and Yusif Akhund

My husband’s heavy breathing assures me he is sound asleep. I cautiously tiptoe out of the darkened bedroom, careful not to stub yet another toe on a piece of furniture, and make my way downstairs to the kitchen.

As I begin to prepare the French toast and tea, warm smells fill the first floor of our home, but at this early hour they do not strike me as appetizing: it is 4:30 a.m. and I am putting together my and my husband’s sahur (pre-dawn meal).

As I repeatedly call over the incessant ringing of my husband’s alarm in my attempt to awaken him, I feel the irritation creeping in. The trumpet to sound the arrival of Judgment Day could not possibly create the clamor of this alarm so why is he still asleep? And here I am, standing on the stairs at the crack of dawn shouting over this blaring ringing, all the while rubbing sleep out of my eyes and fretting over whether or not his French toast remains warm and crisp.

It strikes me that, at this moment, I resemble my mother. A few years ago, it was she who would impatiently call up the stairs as I lay in bed, willfully ignoring my alarm, and she who would be overly concerned about the temperature of my omelet. I miss her and I miss her omelets.