Monday, March 15, 2010

Fragile: Taiwan Potter Produces razor-thin Bowl

TAIPEI: A Taiwan potter is producing razor-thin ceramic bowls, raising a historic Chinese art form to a fragile, new high and aiming to sell the 0.2-mm (0.008 inch) thick wares in China at a hefty price.

Taipei-area potter Huang Cheng-nan has made eight of what he says are the world's thinnest bowls, some suitable for a scoop of rice and one big enough to mix punch.

But even the clink of a spoon could shatter the ceramics, the smaller of which sell for T$200,000 (RM21,000).

Read more here..

Kalau nak tau, inilah yang dikatakan Research & Development.
Cakap Melayu, 'Kaji & Maju & Bangun'

Bukan kaji 'anu' tiap2 hari..
'Anu' kalau sihat, mesti bangun, jangan la risau..thee he he
'Anu' tak sihat sahaja yg perlukan Viagra, thee he he tak caya tanya TUNgkek..dia doktor!

Tak payah kaji akar itu akar ini..
Semata-mata nak 'membangunkan anu'..
Nak 'bangun' macamana lagi daa..
Nak buat sangkut buah kelapa ke?

Tengok Taiwan, dulu apek sayur, negara kotor berselerak sampah..
Tapi sekarang? Maju hanya dgn jual mainan budak2 daa..
Malaya apa jadi? Sampai sekarang beli toys dari Taiwan..thee he he

Cakap berdegar-degar sampai hantar pelancung pegi angkasa..thee he he
Tapi bila nak main kereta control kena pegi kedai apek Taiwan..

Cakap berdegar2, ekor bergelumang taik!
Pangkah lagi..
liq

Don't Die Frog

Biar anak ‘mati katak'

Oleh Suney Leo Ertza Neo Sulaiman
am@hmetro.com.my
2010/03/05

SELAYANG: Bayaran tambang lebih murah berbanding bas sekolah, menyebabkan segelintir ibu bapa sanggup memperjudikan nyawa anak mereka apabila menggunakan khidmat van atau kereta tidak berlesen untuk menghantar dan menjemput anak di sekolah.

Pemandu kenderaan persendirian berkenaan pula hanya memikirkan keuntungan semata-mata apabila menawarkan khidmat mereka kepada murid beberapa sekolah sekitar kawasan ini tanpa memikirkan risiko ‘mati katak’ yang bakal ditanggung jika berlaku kejadian tidak diingini...sambung baca kat sini kalau mau..

Ini kena buat usul kat DBP..Tau DBP?
DBP ialah singkatan kepada..thee he he
Dewan Bahasa bermalaPetaka!
Malapetaka la tu.. pencetak dah kasi sub kat orang..
Pencetak kaya raya kembung perut..
DBP makin mati pucuk dan terus ilang pucuk!
Kena buat usul kat DBP

Ada ayat baru..
power punya ayat..


'Mati katak' kita gantikan dgn..thee he he
'mati mat ezam'..
'mati zahren'..
'mati mohsen' pun ok jugak..
'mati zul misai gatai' lagi cantik!

Tapi tak boleh lawan yang satu nih!!
'mati broheng ali'..

liq