Tuesday, February 2, 2010

Halal Restaurants in Sarikei, Sarawak.

Unlike in the Peninsular Malaysia, halal restaurants in Sarawak are very hard for newcomers to find. In most towns of Selangor, Perak or Penang, halal hawkers/restaurants are everywhere, be it the mamak restaurants, Malay hawkers at the back alley or the ever present southern Thais tomyam eating-place.

However here, be it in Kuching, Sibu, Sarikei or Daro, finding halal restaurants is quite a task. There are very few halal restaurants in Sarawak and to make matters worse, some of them are just too far from the town centre, thus making it difficult to be noticed. Some newcomers just resorting to KFC for the first few days before finding the halal eating-place.(is KFC halal?)

Actually, there are quite a number of Malay/Melanau hawkers in the town centre but their operating place, which is inside a Chinese cafe make it inappropriate in the eyes of some Muslims customers.


There are two restaurants wholly owned by Muslim in Sarikei, which are Nasi Dagang Islamic Café and Ramzan Café, both operated by the ethnic Melanau. Nasi Dagang Islamic Café is located by the river, right smack in front of Terminal One jetty while Ramzan Islamic Café is much easier to be spotted; it is sandwiches among the banking premises along the main road of Sarikei.


Though the menus are not as rich and cholesterol-laden as what they are selling back in Peninsular, but a least Muslims here are pleased with what they are eating, knowing that the food are prepared according to Islamic method.




liq

A Huge Bird Nest in Daro, Sarawak.


This huge structure is located by the roadside to Matu, the nearest town next to Daro. It is 4 stories high. A commanding and imposing structure by the roadside.

The sole purpose of this structure is to provide a place for swifts to build their nest. A loudspeaker is used to play some specially designed tunes repeatedly to attract swifts to the structure. As a result, swifts will come in droves and build their nest there.

A bird nest is constructed of grass and the bird’s saliva. The saliva acts as glue to stick the grass and feathers together to build the nest. Over a period, the glue will harden and strengthening the nest in the process.

Bird nest is essential in Chinese medicinal practice and for making bird’s nest soup. The precious part is the hardened saliva, which is believed to have some medicinal properties. Processed bird nest available on the market does not comes cheap and high quality type can command 4 figure price for a few grams.

It is a lucrative industry. No wonder some shop owners in town are converting their upper floor of their shop into a place for swifts to build their nest.





liq

Kundas


Makanan sarapan pagi popular bagi penduduk Kuala Kangsar, Perak dan kawasan sekitarnya. Boleh dikatakan populariti kundas di Kuala Kangsar menyaingi populariti roti canai dan nasi lemak.Tidak menghairankan jika hampir semua restoran mamak di Kuala Kangsar menyediakan kundas untuk sarapan pagi.

Kebiasaannya kundas dimakan bersama kuah, samada kari, dal atau pun kuah sate. Ada juga yang menyukainya bersama susu atau kaya. Mungkin juga dimakan dengan gula.

Kundas yang dijual di restoran² di Kuala Kangsar adalah berbeza sedikit diantara satu sama lain, namun masing² mempunyai pelanggan tersendiri.

Selain di Bandar Kuala Kangsar, kundas juga boleh didapati di Pekan Karai dan Pekan Kati.

Kundas lembut dan mudah dihadamkan kerana bahan² asas kundas cuma tepung, garam, ragi dan mungkin sedikit tambahan bahan rahsia pengusaha restoran.

liq

Kata ada nasik kandaq..



1. “kata tak lama, sat. Ini dah pukui brapa nih? Perut aku dah kebuloq”

2. “Lepaih soghang bercakap.. mai soghang.. hadhari pala hotak pak dia, perut aku dah kebuloq”

3. “1Malaya ka 1Malaysia ka..hapa ka.. perut aku dah kebuloq”

4. “Sapa nak dengaq dia berucap, ni time makan la..perut aku dah kebuloq”
liq

Teknologi Baru – Proses Melebur Duit

Pemansuhan PPSMI
Oleh: NAJIB HASHIM sk 14-21 julai 2009

“Sepatutnya PPSMI dari mulanya tidak dilaksanakan sama sekali. Sebaliknya selepas berbelanja lebih dari RM4 billion untuk melaksanakannya dan setelah didesak oleh pelbagai pihak, barulah kini kabinet putuskan unyuk memberhentikannya” - RM4.5 bilion wang rakyat lebur. (Dr Syed Husin Ali)


Habis. Habis la. Habis la Tanah Melayu
Tak cukup kena sapu dgn kroni,
Dirembat,
Kena songlap,
Dikapor,
Digelap,

Sekarang ada cara baru nak mengapor wang rakyat. Duit dilebur!!
Kat mana relau dia ni??
Secanggih² Korea Utara, tak ada pun kilang lebur duit.
Hehehe kaut punya kaut punya kaut, kemudian leburkan.
Dah lebur hantar kat Swiss, kan? Kan?
Sebab kat Swiss, tuan punya duit lebur shj yg boleh tgk duit lebur dalam bank.


Nota: tanya Mat Ezam stokist kotak, “Duit lebur RM4.5 bilion muat tak dalam 12 kotak?

liq

Macam-Macam: Pelacur beri diskaun penunggang basikal (Berita Harian)

BERLIN: Sebuah rumah pelacuran di sini menawarkan diskaun kepada pelanggan jika mereka datang ke situ dengan berbasikal.

He he berita tu kat Jerman, bukan kat M’sia.

Org M’sia selalu dapat basikal free, tak payah berdiskaun2.
Tunggu p/raya kecil. Mcm² benda mengarut boleh dapat.
Hehe jangan mintak YB jalan pulak. Mintak YB Ameno jalan takpe.
Dapat beg sekolah free, kasut sekolah free.
Stokin pun blh free.
Tambang balik kampung free.

Ada plak org bermalam dirumah. Lauk pauk dah sah dapat free.
Tolong motong gotah, pun free tak payah bayar upah.
He he tak percaya tanya org Manek Urai, Bt Selambau, Bt Gantang, Permatang Pauh,
Macam2 dapat free..
Sebesar2 jambatan pun puak2 BabooN tu nak bagi free.

He he itu pasal puak² Ameno tak pernah menang free-free tahun ni.
liq

Macam-Macam: Pelacur beri diskaun penunggang basikal (Berita Harian)

BERLIN: Sebuah rumah pelacuran di sini menawarkan diskaun kepada pelanggan jika mereka datang ke situ dengan berbasikal.

He he berita tu kat Jerman, bukan kat M’sia.

Org M’sia selalu dapat basikal free, tak payah berdiskaun2.
Tunggu p/raya kecil. Mcm² benda mengarut boleh dapat.
Hehe jangan mintak YB jalan pulak. Mintak YB Ameno jalan takpe.
Dapat beg sekolah free, kasut sekolah free.
Stokin pun blh free.
Tambang balik kampung free.

Ada plak org bermalam dirumah. Lauk pauk dah sah dapat free.
Tolong motong gotah, pun free tak payah bayar upah.
He he tak percaya tanya org Manek Urai, Bt Selambau, Bt Gantang, Permatang Pauh,
Macam2 dapat free..
Sebesar2 jambatan pun puak2 BabooN tu nak bagi free.

He he itu pasal puak² Ameno tak pernah menang free-free tahun ni.
liq

1Black Perak Libang-libu Man 2


Aku makan tempoyak!

Durian pon aku sental la!

Sapa kata aku tak makan tempoyak?

Korang ingat aku anak beranak mencekik papadom tiap2 hari?

Berkari dal tiap hari?

Rumah aku tiap2 hari ada gulai tempoyak daaa..

Sapa kata nenek-moyang aku tauke roti canai?

Bila masa pulak keturunan aku jual nasi kandaq?

Kalau Tun tu mungkin la!
liq

Lain Kali, Kasi ‘A’

Ex-topless newscasters left penniless by firm

Other News & Views

NEWSCASTERS of Naked News Korea — the first online news in Korean featuring topless female anchors — are demanding for their salaries after their company abruptly suspended operations.
The women, who would strip while reading news, claimed they had gone through a lot of suffering as a result of the suspension.
Ini cerita kat Korea. Bukan kat M’sia.

Mem yang kena ni mesti mata sepet² kulit cerah kuning² merah,

Sipi-sipi mcm orang Mongol.




Berita ni takde kena mengena dgn newscster NTV7,

Amoi NTV7 dah selamat turun pangkat,

Tak la sampai ‘penniless’,

Lain kali jgn kantoikan mat bijaN,

Ada ka patut, mem tu kasi mat bijaN ‘D’!!
liq