Friday, January 29, 2010

Perbualan 4 Bijik Meter Air


Meter air biru: Wahai rakyat jelata!!! Marilah kita bersatu padu. Bersatu kita teguh. Marilah kita memperjuangkan hak2 istimewa dan ketuanan kita, menyambung perjuangan datuk nenek kita yang terdahulu.

Meter air hijau 1: Aik?? Tok Uban Dahi Jendul ni? Dia dah la sorang2. Suruh2 orang pergi kat dia pulak. Nak bersatu dgn sapa ni? Kalau berlonggok dengan dia baru dikatakan bersatu? Kalau orang nak berlonggok kat sini dikatakan berpecah-belah. Apa punya hamprak la dia ni. Bini tau ke dia dok meracau-racau ni…

Meter air hijau 2: Dia dah la sorang2. Dah tak ada orang nak ikut berlonggok jolok menjolok, kaw tim kaw tim lagi ke? Duit dah byk kapor, byk juga kena rembat. Kain pelikat dah bergudang kena sental. Orang tak datang jugak? Orang nak tanah, orang nak royalti minyak la. Tak paham2 lagi. Dah lunyai kena titik tahun lepas, baru terhegeh2 ajak bersatu. Gebang2 kehulu kehilir kata ahli ada 3 juta. Ajak org pergi join dia buat hapa?


Meter air hijau 3: Tok Uban dah nak nyanyuk kot. Tok Uban jangan diikut sangat si tua melengkung pungkoq pipih tu. Dah berpuluh tahun mulut dia meracau bab ketuanan, bab hak istimewa. Hasilnya dia jugak yg kapor hak2 istimewa, dia jugak yg jadi tuan. Puak2 ni apa kisah, makan dpt free, rumah free, petrol free, kereta free, kapal terbang free, kapal selam pun boleh dapat free. Puak2 hamprak ni apa dia kisah. Jangan dengar cakap dia, balaci je dia tu. Pak angguk.

liq

Holy Crabs!!

Daro, Sarawak.


Unfortunately, these small and colourful crabs are not edible. They are called ‘ghamah’ in local lingo. These ‘ghamah’ dig burrows and built mounds of soil on the wet land as their homes.



Under the stilted houses in Daro and other various coastal part of Sarawak too, there are mounds of soil in various sizes being constructed by the ‘ghamah’.

Being a shy creature, a ‘ghamah’ will disappear quickly into its burrow upon noticing a slight movement. And they are camera-shy too!


liq

Hisham Keris


Isham Keris to Rakyat 1Malaya:

1.“Huargh huarghhhh… sumpah bang, sumpah.. aku mana gheti pegang keris. Aku acah2 je ”

2.“Keris hari tu bukan keris betol daa.. itu keris pengantin, aku pinjam”

3.“kah kah ..kecoh betul la, aku ingat nak cium senapang hari tu. Tapi ramai tak kasi”

4.“Dey.. dey! Mana ada orang guna keris lagi, sekarang ni orang pakai bedil je!”

5.“Kih kih kih.. aku bukannya berani sangat. Ramai2 macam hari tu aku berani le, kalau sorang2 aku tak buat daa. Aku lari le Dol.. !”
6.“Hehe heh tolong jangan percaya la. Aku tak berniat pon nak jadi hero. Seksa jadi hero, nanti kena dakwa main ’lewat’, tilam kena usung, kena sumbat dalam jel, kena karate, mata lebam. Tak nak aku!”

liq

'Anu' Dia Pakai Cincin

Alat pembesar zakar bersalut emas

OTTAWA 6 Ogos - Bila sudah kaya, apa sahaja boleh dibeli. Termasuk yang aneh-aneh. Seorang ahli perniagaan Arab Saudi telah membeli alat pembesar zakar paling mahal di dunia, iaitu bersalut emas 18 karat, bernilai hampir AS$50,000 (RM175,000)!

Itu baru alat membesarkan anu dia.
Alat membesarkan buah anu dia ntah berapa punya mahal pulak.
Itu sebab nabi² turun kat orang Arab, sebab ramai jahil,bodoh, bebal mengarut2.

Itu sebab s/khabar Utusan Meloya/Berita Hairan dah nak bengkrap,
Berita mcam ni pon nak siar,

Cerita lahanat mcm gini pon nak suruh orang baca.
liq

Kak Pidah Naik Libang-libu!


Kak Pidah to everybody: “ Wei.. isk isk.. you all tak nampak ke pearl necklace I yang besar gedabak dan mahal supo bedil tu? Huk huk.. dah ilang la..”

We all to Kak Pidah: “ Kih kih.. mintak le.. kah kah mintak le kat anak menantu you yang kaya raya tauke saham tu belikan yang baru.. keh keh”

liq