Monday, May 24, 2010

1Murid 1MAKAN-FREE

Madu tualang power! Click here
bukan Satu murid satu sukan mulai 2011

Oleh SAIFUL HAIZAN HASAM
saiful.hasam@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 22 Mei – Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Kementerian Pelajaran akan melaksanakan dasar satu murid bergiat dalam sekurang-kurangnya satu jenis sukan sebagai salah satu komponen program transformasi pendidikan bermula tahun depan.

ga ga ga ga ga!!!! glug glug glug!

Wak Dogol... reket tenis bukan boleh makan..thee he he

Wak Dogol... bola pingpong memang macam telur penyu, tapi tak boleh makan..thee he he he

Wak Dogol... bebudak lapar mencari nasik, bergolek-golek atas padang tak mengenyangkan.. lapor lagi ada..thee he he

Buat lah program mengenyangkan perut bebudak, gendang gendut tali kecapi kenyang perut suka ati, senang study! ..thee he he 

Buat hape mengenyangkan tauke kasut bola, tauke 100plus, tauke tali skipping..

GA!GA! GA! GA!GA!GA!GA! GA!GA!GA!

Timbalan Perdana Menteri berkata, dasar yang mendapat reaksi positif warga pendidikan itu bertujuan mengembalikan kegemilangan sukan ke peringkat sekolah.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, melalui penglibatan dalam bidang sukan, negara mampu melahirkan pelajar yang mempunyai semangat untuk bertanding dan bersaing secara sihat.

“Sebab itu saya yakin bila kemeriahan aktiviti sukan dikembalikan di sekolah, anak-anak kita akan terbentuk sahsiahnya bukan sahaja dari segi akademik bahkan kurikulum yang tidak kurang pentingnya.

“Sukan merupakan aktiviti yang boleh merapatkan hubungan, meningkatkan kesepakatan dan menyemarakkan semangat esprit de corp iaitu saling bantu membantu antara satu sama lain,” katanya.

Beliau berucap demikian ketika merasmikan Perlawanan Bola Sepak Piala Sultan Azlan Shah 2010 di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Victoria, di sini hari ini.

Pada perlawanan berkenaan, SMK Victoria menang bergaya menewaskan Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK) dengan jaringan 4-0.

Perlawanan bola sepak Piala Sultan Azlan Shah yang sebelum ini dikenali sebagai Laksamana Cup merupakan perlawanan tradisi setiap tahun antara kedua buah sekolah sejak 1949.

Mengulas mengenai penganjuran Piala Sultan Azlan Shah, Muhyiddin berkata, ia merupakan satu medan terbaik untuk mencungkil bakat bola sepak di kalangan pelajar kedua buah sekolah untuk ditingkatkan ke peringkat yang lebih tinggi.

Katanya, kerajaan sememangnya berhasrat untuk melihat sekolah-sekolah premier seperti SMK Victoria dan MCKK melahirkan pelajar yang seimbang dan melakar kecemerlangan dalam bidang akademik dan sukan.

No comments:

Post a Comment

Komen pembaca amat dialu-alukan. Lambat atau cepat, ianya akan disiarkan.

Tetapi, komen yg mengandungi iklan pil kuat batang, pil pacak, pil kemut, sendat, sempit, meraung, merengek, mengaum; jangan harap ianya akan disiarkan.